Meer crossovers tussen agro en chemie verwacht

Datum van item

30 juni 2020

Categorie van item:

Nieuws

Aantal likes:

Aantal reacties:

0 reacties

Aantal weergaven:

14x bekeken

Brightlands Chemelot Campus in Geleen en Brightlands Campus Greenport Venlo willen meer projecten initiëren om een nieuwe waardeketen van agro naar chemie te creëren, zo vertellen campusdirecteuren Bert Kip en Saskia Goetgeluk in een interview met Brightlands.

Binnen het Europees gesteunde onderzoeksproject ‘Meer doen met lignine’ worden nu al zes partners in de circulaire waardeketen van klein tot groot samengebracht, die de faciliteiten van beide campussen hiervoor inzetten.

De circulaire cirkel rond

Brightlands Campus Greenport Venlo is vanuit het op de campus gevestigde bedrijf Bio Treat Center (BTC) betrokken. In de startfase van het project voorzien de mkb-productiebedrijven via de BTC-aanpak in een goede toevoer van hernieuwbare en groene grondstoffen, zoals champost of bermgrassen. De technische bedrijven - die zijn verbonden aan Chemelot Institute for Science & Technology (InSciTe), zoals Vertoro - maken hier op hun beurt ruwe lignine-olie van. In de laatste fase wordt deze duurzame olie als grondstof toegepast in fysieke producten waarmee de circulaire cirkel rond is. Goetgeluk: "Voor ons is deze samenwerking belangrijk op projectniveau, maar ook op strategisch niveau. De vraag naar groene grondstoffen vanuit chemiebedrijven zal sterk toenemen en het AgriFood-bedrijfsleven is een krachtige toeleverancier in de waardeketen van agro richting chemie."
Kip: "Onze campus en de Chemelot Industrie Site zitten midden in de duurzaamheidstransitie. We zijn op weg om één van de eerste circulaire hubs in Europa te worden. In die zin is ‘Meer doen met lignine’ een belangrijk frontrunner project, daar zullen er vele van volgen. Onze campus is daar uitstekend voor uitgerust."

Groot en klein verbinden

De verbinding tussen het mkb en de grotere corporate ondernemingen is een belangrijke succesfactor. De markt zit in een transitiefase, maar het is voor kleine ondernemers lastig om de kostbare ontwikkelstap te financieren. Door de mkb-ondernemers op de campus te clusteren staan ze sterker. Door ze te verbinden aan corporate ondernemingen ontstaat een nieuwe waardeketen. Kip: "Innovaties komen tegenwoordig vooral van tech startups, vaak vanuit een academische setting. Corporate ondernemingen hebben die startups nodig voor hun innovatie. En startups hebben corporate ondernemingen nodig om die innovaties naar de markt te brengen, als eerste klant die het product wil afnemen tegen gegarandeerde condities. We zien dit in deze transitie veel gebeuren."

Goed opgeleid talent als troef

Om de concurrentie met andere regio's aan te gaan, zetten beide campussen in op het bieden van goed opgeleid talent, op academisch, mbo- en hbo-niveau. Dat kan dankzij de goede samenwerking met opleiders en het groeiend aantal opleidingen dat het vakgerichte programma fysiek op de campus aanbiedt.

Lees het volledige artikel hier >

Lees ook het Kiempunt artikel over de bio-olie uit lignine die Vertoro produceert >

Bron: Brightlands