Maximale winst uit je gewassen met innovatieve en duurzame toepassingen

Datum van item

21 juli 2020

Categorie van item:

Nieuws

Aantal likes:

Aantal reacties:

0 reacties

Aantal weergaven:

59x bekeken

Vierkantsverwaarding van innovatieve gewassen, verduurzaming van ketens van grondstof tot eindproduct, bodemverbetering door gebruik van gewassen met extra toegevoegde waarde voor de teler. Voor veel agrarische ondernemers klinken deze termen als een ver-van-mijn-bed-show. Maar het principe is vrij eenvoudig: gebruik zoveel mogelijk onderdelen van de plant in innovatieve en duurzame toepassingen om het saldo van het gewas een boost te geven.

"Het is eigenlijk heel simpel. Hoe meer delen van een plant je gebruikt, hoe meer deze plant waard is", verduidelijkt Susanne Görtz, hoofdbestuurslid bij de Limburgse Land- en Tuinbouw Bond (LLTB). "Wanneer hetzelfde gewas dan ook nog eens een bijdrage levert aan een gezonde bodem, is het duidelijk: hier kan een nieuw verdienmodel liggen voor de plantaardige sector."

Brandnetelsap

Bijvoorbeeld in de teelt van brandnetels. "Er wordt onder andere onderzocht in hoeverre brandnetelsap kan worden ingezet als biologisch gewasbeschermingsmiddel. Van de vezels van de planten kan een biocomposiet gemaakt worden. Door beide toepassingen te combineren, krijg je een hogere waarde voor je gewas", benoemt Görtz.

Binnen het project Plants 4 Plants maakt de LLTB, in samenwerking met een grote diversiteit aan partners, de mogelijkheden van het verwaarden van deze teelten inclusief reststromen tastbaar. "In Nederland is het momenteel nog erg complex om nieuwe ketens op te starten en uit te bouwen op basis van innovatieve gewassen", stelt Görtz. ‘Terwijl de vraag naar biomassa-componenten als alternatieve grondstof toeneemt. Dit zou een stimulans kunnen zijn voor verdere ontwikkeling."

Eiwitten

Eiwitten waren in het verleden bijvoorbeeld moeilijk rendabel te maken. In de toekomst is dit wellicht veel gemakkelijker als de eventuele reststromen van de teelt in andere sectoren tot waarde gebracht kunnen worden. "De verduurzaming van de maatschappij en de zoektocht van bedrijven naar alternatieve grondstoffen kan nieuwe kansen opleveren voor de land- en tuinbouw bij het verwaarden van hun gewassen. Nieuwe samenwerkingsvormen zijn hiervoor wel noodzakelijk", benadrukt Görtz.

Innovatiedagen

Om een eerste indruk te geven van ontwikkelingen, resultaten en concrete voorbeelden van dergelijke nieuwe verbindingen wordt Plants 4 Plants onder de aandacht gebracht tijdens de Compas-Agro innovatiedagen. Met de innovatiedagen worden telers geïnspireerd om nieuwe kansen en mogelijkheden te ontdekken en daadwerkelijk zelf, of in samenwerking met het projectconsortium, hiermee aan de slag te gaan. Deelnemers krijgen een toelichting op het project en een demonstratie van kansrijke nieuwe gewassen als brandnetels, myscanthus, sorghum en veldboon, met hun duurzame toepassingen.

Meer weten over Plants 4 Plants? Kijk hier.