Limburgse kweekvleesburger stap dichter bij consument

Datum van item

1 oktober 2020

Categorie van item:

Nieuws

Aantal likes:

Aantal reacties:

0 reacties

Aantal weergaven:

82x bekeken

De kweekvleesburger van het Limburgse Mosa Meat is weer een stap dichter bij het supermarktschap. Dankzij nieuwe investeerders kan met een kapitaalinjectie van 55 miljoen dollar de proeffabriek in Maastricht worden uitgebreid en een productielijn van industriële omvang worden ontwikkeld. Dit alles leidt tot de verwachting dat de Mosaburger vanaf 2023 te koop is in de winkel.

Mosa Meat is mede-opgericht door Mark Post, hoogleraar vasculaire fysiologie aan de Universiteit Maastricht. Samen met vleesexpert Peter Verstrate haalde hij zeven jaar geleden het wereldnieuws met hun gekweekte hamburger. Onder meer Google-oprichter Sergey Brin stak geld in de ontwikkeling van het kweekvlees, waaraan momenteel vijftig wetenschappers en ingenieurs werken.

Alternatief

Het rundvlees is gemaakt van slechts enkele koeiencellen. Het dier hoeft niet geslacht te worden om deze cellen te verkrijgen. Middels deze methode hopen de ontwikkelaars een hamburger op de markt te brengen die een alternatief vormt voor de massale dierconsumptie en de belasting van milieu en natuur. De smaak moet precies hetzelfde worden als van een hamburger gemaakt van rundvlees.

Investeerders

In 2018 kreeg Mosa Meat een eerste financiële injectie met partners als M Ventures, de Bell Food Group, Nutreco, en Lowercarbon Capital. Bij de nieuwe investeringen keren M Ventures en de Bell Food Group terug. M Ventures investeert vanuit het hoofdkantoor in Amsterdam wereldwijd in zogeheten transformationele ideeën. De Zwitserse Bell Food Group is een van de toonaangevende vleesverwerkers en gemaksspecialisten in Europa met een jaaromzet van 4 miljard Zwitserse franc.

Nieuwe partij en hoofdinvesteerder van deze ronde is het in Luxemburg gevestigde Blue Horizon Ventures. Dit voedseltechnologiefonds heeft tot doel om een positieve wereldwijde impact op het milieu, menselijke gezondheid en dierenwelzijn te ondersteunen en te promoten. Namens Blue Horizon neemt dr. Regina Hecker plaats in de raad van bestuur van Mosa Meat. Ze was na een grondig onderzoek van de technologie en het team overtuigd van de kansen van Mosa Meat."Het bedrijf heeft een sterke positie om voorop te lopen in het opschalen van kweekvlees.”

Productie

Mosa Meat-topman Maarten Bosch is zeer verheugd over de samenwerking met de partners. "Met hun ondersteuning kunnen we de volgende concrete stappen zetten om productie op te schalen en vooruitgang te boeken naar een schonere en vriendelijkere manier om echt rundvlees te maken.”

Mosa Meat kweekte het vlees tot nog toe in een lab, maar binnenkort kan het kleinschalig in productie worden genomen. Het bedrijf werkt daartoe samen met Europese toezichthouders voor de veiligheid van het kweekvlees. Het Europese goedkeuringstraject duurt nog zeker anderhalf jaar. Zodra de verwachte goedkeuring er is, wordt de productie fors uitgebreid en kunnen winkels de burger vanaf 2023 aanbieden.

Wil je meer weten en lezen over voedsel van de toekomst? Dan is dit artikel ook interessant voor je!

Bron: De Limburger