Een gemiddelde boodschappentas in de supermarkt wordt gevuld met duizenden transportkilometers. Producten worden van over de hele wereld aangevoerd, terwijl lokale boeren en ambachtelijke producenten in de buurt uitstekende streekproducten maken. Boeren & Buren biedt een alternatief waarbij de lokale producent en consument elkaar gemakkelijker kunnen vinden. Dankzij dit platform opende recent in Limburg de zesde Buurderij.
Korte keten
Het concept werkt als volgt: consumenten kunnen online via Boeren & Buren hun boodschappen bestellen bij verschillende regionale agrariƫrs en ambachtelijke producenten. Wekelijks is er een vast moment waarop de boeren de bestellingen naar de Buurderij brengen en de consument de boodschappen komt ophalen. De Buurderij is een willekeurige overdekte, centrale plek met voldoende ruimte voor deze boerenmarkt. Het is niet alleen een plek van uitwisseling, maar ook de locatie waar de boer en klant weer direct met elkaar in aanraking komen.
Welke producten er wekelijks worden aangeboden is aan de boer. Het aanbod kan steeds weer worden aangepast, afhankelijk van de actuele situatie op de boerderij. De bestelde producten die naar de Buurderij gebracht worden reizen gemiddeld slechts zestien kilometer. Bovendien blijven er geen voorraden achter, want alleen dat wat besteld is wordt geleverd.
Eerlijke prijs
De Buurderij wordt gerund door een lokale initiatiefnemer. Voor deze functie als spin in het web ontvangt deze persoon 10 procent van de verkoopprijs. Ook het Boeren & Buren platform ontvangt 10 procent voor de technische en commerciƫle ondersteuning. De resterende 80 procent is voor de boer of producent van het product, die overigens zelf de prijs bepaalt.
Netwerk
Op de dag van de bijeenkomst, vaak in de avonduren, komen de Buren en de Boeren samen. Zo leren ze elkaar kennen en ontstaat er ruimte voor het delen van meer dan producten. De Buurderij kan het toneel zijn van feestelijke evenementen of workshops en is een ideale plek waar de boer zichzelf en zijn bedrijf kan laten zien.
Uitbreiding in Limburg
In Limburg bestaan er, dankzij de recente opening in Susteren, nu zes Buurderijen. Naast Susteren zijn er vestigingen in Sittard, Heerlen, Cadier en Keer en twee in Maastricht. Ze bieden producten van bijvoorbeeld Boerderijwinkel Fromberg, Zwamburg, Hemelse Soep, Forellenkwekerij Krijtland, Bakkerij Brokel, haKOEna en groenten-, en fruitbedrijf Tonanzi.
Ook je producten verkopen op een Buurderij? Op de website van Boeren & Buren lees je alles over hoe je je kan aansluiten als leverancier.
Bron: Dagblad de Limburger, Boeren & Buren