Kipster, Zwamburg en Gulpener finalisten Limburgs Ondernemer van het Jaar

Datum van item

30 oktober 2019

Categorie van item:

Nieuws

Aantal likes:

Aantal reacties:

0 reacties

Aantal weergaven:

58x bekeken

De stemmen van het publiek hebben aangewezen wie de acht finalisten zijn voor de titel Limburgs Ondernemer van het Jaar. De agrofoodsector is goed vertegenwoordigd, met bekende namen als Gulpener, Kipster en Zwamburg onder de kanshebbers.

10.000 stemmen

Het publiek kon de afgelopen tijd online een stem uitbrengen in de door De Limburger en WijLimburg georganiseerde verkiezing. Dankzij ongeveer 10.000 stemmen werden de 21 genomineerden teruggebracht naar acht finalisten. Zij zullen nu beoordeeld worden door een vijfkoppige vakjury. Deze zal kijken naar diverse criteria, waaronder het thema duurzaamheid, dat dit jaar extra zwaar meeweegt in de beoordeling. Hoe hebben de bedrijven zich dit jaar kunnen onderscheiden op dit gebied? Maar ook wat is de impact die de bedrijven hebben op Limburg?

De finale

De acht finalisten zullen de komende weken zowel online als in de krant door de redactie van De Limburger worden gepresenteerd. De ondernemers zullen vertellen over de stappen die ze het afgelopen jaar hebben weten te zetten met hun bedrijf. De vakjury wijst daarna de uiteindelijke winnaar aan. In de eerste week van december zal hoofdredacteur Roy op het Veld de trofee, die wordt gemaakt door kunstenaar Tom Smetsers uit Reuver, overhandigen aan de nieuwe Limburgs Ondernemer van het Jaar.

De volledige lijst van finalisten is te vinden op de website van Dagblad de Limburger. Hieronder een drietal bekende namen uit de Limburgse agrofood die nog meedingen naar de titel:

Blije kippen en eieren

Ruud Zanders van Kipster won al menig prijs voor zijn duurzame en milieuvriendelijke bedrijfsvoering. Kipster lanceerde in 2017 het eerste klimaatneutrale ei ter wereld. De kippen krijgen uitsluitend reststromen uit de voedingsindustrie op hun bordje en de juffers worden zo dier-, milieu- en mensvriendelijk als mogelijk gehouden. De eerste boerderij die in Oirlo staat krijgt twee ‘collega- Kipsters’, stallen die momenteel elders in het land worden gebouwd. Het bedrijf in Venlo staat op het punt internationaal door te breken met overeenkomsten in België en de VS, terwijl in andere landen diverse gesprekken worden afgerond.

Duurzame oesterzwammen

Rob Hermans van Zwamburg kweekt oesterzwammen op koffiedik. een afvalstroom uit de lokale horeca. Door de lokale afzet worden eveneens veel CO2-kilometers bespaard. Voor de CO2-neutrale kweek wordt gebruik gemaakt van warmtepomptechniek, zonnepanelen en ledverlichting. De steeltjes van de oesterzwammen en het snijafval, worden door samenwerkingen met lokale partners gebruikt als (gedeeltelijke) vleesvervanger voor grillworsten, zwamburgers, bitterballen, kroketten en gedroogde speltpasta. Van het uitgewerkte substraat wordt compost gemaakt.

Bier van lokale grondstoffen

Jan-Paul Rutten is de genomineerde van Gulpener, de onafhankelijke familiebrouwerij uit Gulpen. Dit bedrijf gebruikt als enige brouwerij in Nederland nagenoeg alle grondstoffen uit eigen regio; water uit eigen bronnen, hop uit eigen hoptuin en gerst van circa 25 boeren uit de regio. Vandaar dat het bier is voorzien van het keurmerk Erkend Streekproduct. Momenteel bouwt Gulpener het meest duurzame brouwhuis van Europa, waarbij de energie uit een innovatieve warmtepomp wordt gehaald.

Bron: Dagblad de Limburger