Kippenboer Ruud Zanders onvermoeibaar op het duurzame pad

Datum van item

29 april 2021

Categorie van item:

Nieuws

Aantal likes:

0 likes

Aantal reacties:

0 reacties

Aantal weergaven:

5x bekeken

Wie denkt dat Ruud Zanders van Kipster, na het introduceren van een klimaatneutraal ei en de meest dier-, milieu- en mensvriendelijke kippenboerderij ter wereld, op zijn lauweren is gaan rusten heeft het mis. Onvermoeibaar werkt de kippenboer uit Oirlo verder aan verduurzaming in de agrofoodsector en daarbij kijkt hij verder dan zijn kippen. Naast een grote uitbreiding over de grenzen van Nederland werkt hij ook aan een ei waar geen kip aan te pas komt én een duurzame en diervriendelijke varkensstal.

Internationaal

Nog maar amper een jaar geleden opende Ruud Zanders twee fonkelnieuwe Kipster stallen in het Gelderse Beuningen. De kippen wonen er in een zelfde dier-, milieu- en mensvriendelijke stal als op de eerste locatie in Oirlo. Deze week maakte De Limburger bekend dat dankzij een kapitaalinjectie van Brightlands Agrifood Fund, het Kipsterconcept nu ook gerealiseerd kan worden op duurzame kippenboerderijen in de VS, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland. In Europa wil Zanders beginnen met één tot drie boerderijen per land. Net zoals in Nederland is Lidl daar de afnemer van de klimaatneutrale eieren. In de VS is supermarktconcern Kroger geïnteresseerd in samenwerking met wat straks vier Amerikaanse kippenboerderijen worden.

Veggs

Een ander concept van Ruud Zanders is VEGGS. Als alles goed gaat zijn deze plantaardige eieren komende dierendag te koop in de supermarkt. Hij legt uit: “In het laboratorium doen we hetzelfde als op onze boerderij. We hebben plantaardige grondstoffen en daar maken we een ei van. Op de boerderij stoppen we die grondstoffen in een kip. In de keuken van het het lab stoppen we het in een ketel. Voor VEGGS hoeft geen dier geëxploiteerd te worden en als het in de toekomst lukt om met veel minder dieren, tot misschien wel geen dieren, in ons voedsel te voorzien dan hebben we met VEGGS toch de mogelijkheid voor een heerlijk roereitje bij het ontbijt.”

Ruim twee jaar is er gewerkt aan de ontwikkeling van het vegan ei. Niet alleen de smaak, maar ook het mondgevoel moet kloppen. Om te komen waar het vegan ei nu staat, werkt Kipster samen met voedseltechnologen van TOP BV, studenten van Wageningen Universiteit, topkoks en tal van andere partijen.

Pigster

Met de plannen voor Pigster neemt Ruud Zanders een uitstap naar de varkenshouderij. Het concept draait om een idee van Kees Scheepens, varkenshouder in Brabant, waarbij het varken zijn behoeftes doet op een intelligent varkenstoilet. De dieren worden verleid om hun behoefte te doen op het poep- of urinegedeelte in het hok, waardoor mest en urine gescheiden worden opgevangen en de ammoniakproductie met wel 90% keldert. Niet alleen is de emissiereductie goed voor het milieu, maar de varkens kunnen rondlopen zonder roosters op de vloer en in schone lucht. De opgevangen varkensurine kan ingezet worden als meststof als vervanger van kunstmest, terwijl de vaste mest gecomposteerd kan worden.

Scheepens en Zanders willen dier- en milievriendelijke varkensstallen bouwen waarin dit varkenstoilet centraal staat. Scheepens sleepte al bijna een miljoen euro aan subsidie binnen via de subsidieregeling voor emissievrije stallen. Onder de naam Pigster werken beide boeren samen om de varkenshouderij te innoveren. De eerste stal hopen ze volgend jaar in Nederland te kunnen bouwen.

Wil je de ontwikkelingen rond Ruud Zanders en Kipster volgen? Op de website van Kipster word je van alles op de hoogte gehouden.