Al twintig jaar zijn Frank van Gool en Karolina Swoboda, oprichters van het Limburgse uitzendbureau Otto Work Force, actief op het gebied van arbeidsmigratie. In deze jaren stuitten zij herhaaldelijk op de behoefte aan feitelijke gegevens en achtergrondinformatie rond dit onderwerp. Daarom namen ze het initiatief voor het nieuwe Kenniscentrum Arbeidsmigranten.
Digitaal loket
De basis voor Het Kenniscentrum Arbeidsmigratie ligt in Venlo. Hier wordt gewerkt aan het digitale loket waar politici, bedrijven, journalisten en burgers terecht kunnen met hun vragen over arbeidsmigratie.
Volgens de initiatiefnemers is arbeidsmigratie een relevante economische en maatschappelijke ontwikkeling die steeds hoger op de politieke agenda komt. Hoewel meer bedrijven (willen of moeten) werken met arbeidsmigranten, blijft feitelijke kennis over het onderwerp achter. "Precieze cijfers over de aantallen ontbreken en we weten weinig over de herkomst, motieven en verblijfsduur van de arbeidsmigrant", aldus van Gool.
Beeldvorming
Het centrum legt de focus op vijf thema's: werken, wonen, cultuur, integratie en wetgeving. Naast het verstrekken van kennis op deze gebieden hoopt men ook de beeldvorming rond arbeidsmigranten te objectiveren. Bart Verlegh, secretaris van de stichting-in-oprichting achter het Kenniscentrum Arbeidsmigranten zegt: "Er zijn veel vooroordelen. Zowel over de werknemers die hier naartoe komen als over de werkgevers die ze in dienst nemen.”
Onafhankelijk bestuur
Om de onafhankelijkheid te garanderen, zal het kenniscentrum een breed gedragen bestuur krijgen. Nog deze maand moeten vertegenwoordigers van uitzendkoepel ABU, werkgeversvereniging VNO/NCW, landbouworganisatie LTO en het Expertisecentrum Flexwonen benoemd worden.
Het negenkoppig bestuur wil zelf ook onderzoeken instellen. “We willen bijvoorbeeld weten hoeveel arbeidsmigranten er nu in Nederland zijn. Dat weet niemand”, zegt Van Gool. “Ook willen we weten hoeveel arbeidsmigranten er in de toekomst nodig zijn.”