Jonge vernieuwers presenteren circulaire innovaties op podium in Geleen

Datum van item

5 november 2020

Categorie van item:

Nieuws

Aantal likes:

Aantal reacties:

0 reacties

Aantal weergaven:

38x bekeken

As van kippenveren en reststromen voor een watervasthoudende bodem, olie uit sinaasappelschillen en koekjes van bierresten. Dat zijn enkele van de innovatieve dromen die een plek kregen op het podium van Brightlands Chemelot Campus in Geleen. De bedenkers krijgen nu de kans hun droom te verwezenlijken.

Brightlands Chemelot Campus deed enige tijd geleden een oproep aan studenten en young professionals om zich te melden met hun briljante ideeën om de wereld een beetje mooier te kleuren. De vijf beste inzendingen mochten hun plannen op 3 november presenteren tijdens het event 'Little Big Talks' op de campus. Drie van die vijf deelnemers lieten inspirerende plannen zien op het gebied van agrofood.

Water op akkers houden

Een idee van Laura en Vincent Nieboer, studenten aan Maastricht ­University

Laura: "Onze aarde raakt door veel droogte flink uitgeput. Het water dat er valt, spoelt vaak zo weer van het land af. Straks is er niet meer genoeg grond om voedsel op te produceren. Goede grond is dus de basis. Ons idee is om van producten zoals kippenveren, mensenharen en resten van landbouwoogsten as te maken. Die kan vervolgens door de bovenste laag grond gemengd worden. Vloeibare korrels, die water aantrekken, moeten er voor zorgen dat het water niet wegspoelt. We hebben getest op kleine schaal. Nu zoeken we nog boeren die een stukje grond beschikbaar hebben om uitgebreider te testen.”

Vincent: "Het is belangrijk om de groeiende wereldbevolking te kunnen voeden. Maar natuurlijk ook voor de boeren zelf. Zij willen hun bedrijf doorgeven aan de volgende generatie. Geen enkele boer wil de laatste zijn.”

Olie uit sinaasappelschillen

Een idee van Kevin Schraven, student aan Zuyd Hogeschool

Kevin: "Elk jaar gebruikt Nederland 550 miljoen kilo sinaasappelen. Als die geperst zijn, blijft er zo’n 275 miljoen kilo afval over. Dat is ongeveer anderhalf keer het Fortunastadion vol. Dat afval wordt allemaal verbrand. Niet duurzaam dus. Het moet toch mogelijk zijn om waardevolle stoffen uit die schillen te halen? Bij heel wat supermarkten heb ik de schillen opgehaald van de sinaasappelpersmachine en ben aan het experimenteren gegaan.

Het is me gelukt om olie uit de schillen te halen. Die olie ruikt ontzettend lekker. Maar ik wilde meer en het is ook gelukt om er pectine, voor het maken van jam en yoghurt, uit te halen. En cellulose waar papier van wordt gemaakt. Als alles uit de schillen is gehaald, hou je echt alleen nog maar afval over. Interessant voor afvalverwerkers lijkt me.”

Voedsel uit reststromen van bierbrouwen

Een idee van Isabel Vermeer en Dannie van Osch, werkzaam bij Sitech en Vertoro

Isabel: "Nederland telt meer dan vijfhonderd hobbybrouwerijen. Die zijn best lastig duurzamer te maken. Toch denken we dat het kan. Door een bepaalde manier van brouwen kan het waterverbruik met zeker de helft omlaag en kunnen we de CO2-uitstoot verminderen. Met het afval dat overblijft, kan bijvoorbeeld brood gemaakt worden, of koekjes en vegetarische hamburgers. Nu wordt dat vaak nog aan de varkens en koeien gevoerd. Hartstikke zonde natuurlijk.”

Dannie: "We kijken trouwens ook naar de duurzaamheid van de verpakking en het transport. Mensen vragen wel eens of onze manier van brouwen niet veel duurder is. Dat valt over het algemeen heel erg mee. Het is in elk geval een stuk duurzamer.”

Duurzame Ontwikkelingsdoelen

Brightlands Chemelot Campus zoekt met dit initiatief de samenwerking in het ontwikkelen van oplossingen die bijdragen aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties op het gebied van chemie en materialen. Naast de plek op het podium van Little Big Talks krijgen de vijf deelnemers ook een campusprogramma aangeboden (Campus Live Google) en maken uiteindelijk kans op de ‘CHILL Entrepreneurs Award’. De winnaar gaat samen met de experts op de campus werken aan de valorisatie en implementatie van het idee, zodat het uiteindelijk hopelijk ook gerealiseerd wordt.

Alle innovatieve ideeën lezen? Dat kan in De Limburger.