Internationale samenwerking vanuit Regions4Food komt al na half jaar van de grond

Datum van item

4 november 2019

Categorie van item:

Nieuws

Aantal likes:

1 like

Aantal reacties:

0 reacties

Aantal weergaven:

4x bekeken

Via het Interreg Europe project 'Regions4Food' delen innovatieve agrofood professionals uit 7 Europese regio’s kennis en ervaringen op het gebied van digitalisering. Ondernemers en kennisinstellingen uit Spanje, Frankrijk, Finland, Italië, Hongarije, Bulgarije en Nederland (Limburg) kunnen dankzij dit project bij elkaar in de ICT-keuken kijken. Inmiddels loopt het project 6 maanden en ontstaan al de eerste vormen van samenwerking. John van Helden van Yookr is er vanaf het begin bij en geeft Kiempunt Limburg een update nu hij net terug is van een ontmoeting met verschillende partijen in Bologna.

Wat valt je op nu je een half jaar betrokken bent bij Regions4Food?

“De afgelopen 6 weken hebben de regio’s elkaar hun Best Practices laten zien en dan valt op dat er een grote verscheidenheid aan onderwerpen is en ook veel variatie in de aanpak die gekozen wordt. Dat opent je ogen voor nieuwe kansen, het verruimt echt je blik.
En ik merk dat iedereen open staat voor samenwerking. Als wij iets horen dat voor bedrijven in Limburg interessant is om bij aan te sluiten, dan leggen we die contacten. Zo groeit de kans dat Limburgse bedrijven in de toekomst hun producten of diensten in het buitenland kunnen afzetten. Maar we kunnen natuurlijk alleen bemiddelen als we de bedrijven kennen. Daarom roep ik iedereen met interesse op om lid te worden van de groep Digitalisering, Precisie Landbouw, Big Data.”

John van Helden van Yookr, enthousiast deelnemer aan Regions4Food

Zie je die samenwerking al ontstaan?

“Ja, dat gaat heel snel. Er zijn bijvoorbeeld door Finse ondernemers in Nantes weerstations besteld die daar op de campus zijn ontwikkeld. Fontys Hogeschool onderzoekt nu de mogelijkheden voor samenwerking met collega's in Andalusië. En Hongarije is heel enthousiast over samenwerking met Limburgse bedrijven die tijdens de Dutch Food Week gepitcht hebben.”

Het bezoek aan de regio Emilia-Romagna is net afgerond.

Wat brengt het jou?

“Als ik hier iets ontwikkel met Yookr, dan is er ongetwijfeld ergens anders ook iemand mee bezig. Als we onze kennis bundelen, kunnen we samen een nog beter product of dienst bouwen. Verder heb ik de afgelopen 20 jaar veel geleerd over internationale handel en dat is wat ik ook heel graag doe. Leren van elkaar, andere culturen leren kennen, elkaars problemen begrijpen. Zaken die voor mij belangrijk zijn in mijn leven en waar ik graag vroeg voor opsta.”

Welke ondernemers moeten zich aansluiten?

“Het is voor de hele sector interessant, want het gaat om kennis delen over digitalisering van de sector in de breedste zin van het woord. Maar ik zou wel zeggen: ga mee om te halen én te brengen. Heb je een open mindset, wil je zelf ook kennis delen en wil je de sector echt vooruit helpen? Meld je dan aan. Er komen allerlei aandachtsgebieden aan bod: denk aan dataplatforms, samenwerkingsverbanden tussen verschillende sectoren bv teler en logistiek bedrijf, startup communities , robotisering en mechanisering, korte ketens, voedselveiligheid, IT en IOT (Internet of Things, red.) oplossingen en niet te vergeten blockchain.”

Meer weten?

Wil je meer weten over Regions4Food, wil je mee op reis of je aansluiten bij de groep Digitalisering, Precisie Landbouw en Big Data? Dan is dit jouw startpunt.