Innovatie in voeding voor optimale sportprestaties

Datum van item

10 juni 2019

Categorie van item:

Nieuws

Aantal likes:

Aantal reacties:

0 reacties

Aantal weergaven:

129x bekeken

Verslag van symposium Voeding in Beweging

Op 31 mei vond in Weert bij de Poort van Limburg het symposium Voeding in Beweging plaats. Ex-profrenner Bram Tankink was moderator van de bijeenkomst waar drie thema’s werden besproken.

Regio Weert: de productieproeftuin van Nederland

Eric Hubers, voorzitter van LTO pluimvee en zelf legpluimveehouder in Ysselsteyn en Servé Hermans, adjunct directeur bij Hendrix Genetics lieten zien hoe belangrijk en innovatief de sector inmiddels is. Zo biedt Hendrix Genetics alleen al werkgelegenheid in Heythuysen aan 1.150 medewerkers en heeft het een marktaandeel van 45% wereldwijd als het gaat om leghennen.
Dankzij nieuwe technologieën en big data kan met 80% zekerheid worden voorspeld hoeveel eieren een kip gaat leggen. Maar ook op het front van diergezondheid en dierenwelzijn is de regio koploper. Daarnaast zijn ketenefficiëntie en CO2-uitstoot belangrijke aandachtsgebieden.

Met initiatieven als Ethiochicken wordt kennis op het gebied van de moderne pluimveehouderij in Afrika doorgegeven . Met name vrouwen en jongeren ondersteund om kippen te houden op de beste manier, zodat zij hiermee een goed bestaan kunnen opbouwen. Zoals Hermans stelt: "Afrika is De Peel van 100 jaar geleden!"

Ook Hubers roemt de innovatieve mentaliteit van de regio. "Eerst draaide het om schaalgrootte en ontwikkelden kleine gemengde bedrijven zich tot grote, gespecialiseerde pluimveehouders. Nu draait het veel meer om innovatie gericht op de grote thema's: diergezondheid, emissiereductie, voedselveiligheid. We willen met het gezicht naar de maatschappij produceren. Zo kijken we naar optimalisatie van voer, mestverwaarding en eiwitproductie uit reststromen."

Voeding en topsport

Voormalig topsporter en ondernemer Miriam van Reijen liet de deelnemers zien hoe het dieet van een triatleet eruit kan zien. Freddy Troost, hoofddocent Health Food Innovation Management aan de Universiteit Maastricht, zoomde in op wat voeding kan doen voor het stimuleren van darmbacteriën en daarmee ziektes of allergieën kan tegengaan. Hij verwacht dan ook dat in de toekomst een speciaal soort ei geproduceerd zal worden dat voldoende eiwit bevat, maar ook een rol speelt in de productie van darmbacteriën. Dit zou dan ook de sportprestatie kunnen verbeteren.

De sporter van de toekomst

Kamiel Maase, prestatiemanager van Team NL bij NOC*NSF en Mike van Rijswijk, strateeg gespecialiseerd op het gebied van digitale innovatie, schetsten een beeld van de sporter van de toekomst. Een beeld waarbij een robotkok een geavanceerd menu voor de sporter bereidt en de sporter nog meer gepersonaliseerde voeding nuttigt, gebaseerd op analyse van zijn gegevens rond en tijdens trainingen en wedstrijden.
De sporter die zijn eigen lichaam het beste kent en zijn voeding daarop afstemt, zou wel eens de winnende sporter kunnen zijn.

Sportvoeding

Naast de sprekers was er de mogelijkheid om kennis te maken met voedingsproducten en producenten die zich specifiek richten op de sporter. Zo was De Bisschopsmolen en Grain Labs aanwezig met brood en andere graanproducten voor sporters, Mifood met hun groente-en fruitmixen, Egga Food met Egga's- gekookte en gepelde eieren in een zakje - en Pro2drink, een drankje van vruchtensap en scharrelei-eiwit.

Bekijk hier de aftermovie van het event:

/d227a9ddc8