Het boeren zit de familie Vullings in het bloed. Verschillende generaties van agrariërs en veehandelaren gingen de 26-jarige Jens Vullings uit Castenray voor. Door de jaren heen paste de familie het bedrijf regelmatig aan, soms gedwongen door de omstandigheden. Toch twijfelden ouders Ben en Jolanda toen Jens zijn plannen voor een biologische kippenstal aan hen presenteerde. Hij wist ze echter te overtuigen en nu zijn ze enthousiast over de nieuwe stal vol innovatie.
Groei
Het was opa Vullings die het pluimveebedrijf in Castenray verschillende keren uitbreidde. In de jaren '70 groeide het van 600 naar 9.500 leghennen en het decennia daarna kwamen er nog 36.000 bij. De bouwstop van de jaren '90 stond de uitbreiding naar totaal 72.000 hennen in de weg, maar een mesthuwelijk tussen Ben en Jolanda leidde uiteindelijk toch naar een extra stal.
Stalkeuze
Het stel Vullings-Litjens begon met een batterijstal, een Big Dutchman Eurovent. In 2004 kwam daar een twee-etagestal bij met Vencomatic-legnesten in een traditioneel systeem van Big Dutchman. Met beun, mestbanden en ook al mestbeluchting.
Zeven jaar later werd een nieuwe stal gebouwd. Daarin kwam het volièresysteem Natura Step van Big Dutchman. "In dat jaar hadden we dus drie soorten systemen: batterij, scharrel en volière", vertelt Vullings.
Op 1 januari 2012 ging het batterijverbod in. Omdat het Natura Step systeem goed beviel, werden de batterij-, en scharrelstal hiermee vervangen door de familie. "Na die periode hebben we het even rustig aan gedaan. Je kunt natuurlijk niet achter elkaar blijven investeren", legt de pluimveehouder uit.
Toekomstbestendig
Zoon Jens studeerde ondertussen aan de MAS in Barneveld en de HAS in Den Bosch. "Tijdens mijn HAS-studie moest ik een bedrijfsanalyse en een bedrijfsontwikkelingsplan van het eigen bedrijf maken. Daar kwam uit naar voren dat ons bedrijf het beste toekomstperspectief had als we zouden uitbreiden met biologisch of Freiland", aldus Jens Vullings.
Het idee sloeg niet meteen aan bij zijn ouders. Maar Ben en Jolanda gingen uiteindelijk toch akkoord met het idee, mede door nieuwe overheidsmaatregelen. De standaard van scharrel werd verhoogd, door bijvoorbeeld het snavelbehandelingsverbod en het verbod op schrikdraad. Voordeel was ook dat je met 7 vierkante meter per hen minder pluimveerechten nodig had. De stap naar bio werd dus steeds kleiner.
De biologische stal
De bouw van de nieuwe stal ging augustus 2018 van start. "We hebben ook in de biologische stal weer voor het Natura Step-systeem gekozen, omdat dit volièresysteem ons goed bevalt. Maar ook omdat Big Dutchman-dealer Versleijen Agri hier slechts 3 kilometer vandaan zit."
De stal zit vol innovatieve systemen. Voor de verlichting koos Vullings voor het Corax-lichtverdelingssysteem van Hato. "Dit systeem evenaart led-verlichting qua lichtkleur en -spectrum, en qua verdeling van hoogfrequente tl-verlichting", licht de pluimveehouder toe.
Als voer- en klimaatcomputer is gekozen voor de Fortica-PS van Hotraco Agri. Verder koos de familie voor een Plettenburg warmtewisselaar met overcapaciteit, om nu en in de toekomst voldoende emissiereductie en minimumventilatie te bewerkstelligen.
Bijzonder is de luchtverdeling in de stal. De lucht wordt door middel van ronde, langwerpige airsocks verspreid. Vullings is een van de weinige pluimveehouders in Nederland die gebruikmaakt van dit systeem.
Vloeibaar voer
Niet alleen de techniek in de stal is vernuftig. Familie Vullings is ook het eerste biologische bedrijf dat de hennen Soliq geeft. Dit is een combinatie van een (droog) kernvoer en een nutriëntrijke, vloeibare legmix, dat voorkomt dat de kip alleen de grove deeltjes uit het voer kiest. Speciaal hiervoor is een transport- en doseersysteem ontwikkeld, dat de vloeibare legmix toevoegt aan het droge kernvoer in de voerlijn; de BRIDOlay voergoot. De spiraal in de BRIDOlay voergoot mengt tijdens het transport beide componenten tot een licht vochtig, maar 'droog' mengsel. In het Soliq-mengsel plakken de fijne en grove korrels aan elkaar vast, wat bijdraagt aan het voorkomen van selectie.
"We hebben voor dit systeem gekozen, omdat de meeste diersoorten graag vloeibaar eten", legt Jens Vullings uit. Het was wel een flinke investering voor de familie, onder meer omdat het volledige voersysteem in roestvrij staal moest worden uitgevoerd. "Maar we zien nu al een voerbesparing van minimaal 3 gram per hen", vertelt Vullings. "Aangezien het eerste koppel momenteel nog zit, is het even afwachten hoe het technisch verdergaat voordat we verdere uitspraken kunnen doen over eventuele andere voordelen."
Transparant
Jens Vullings denkt na over een duurzame toekomst en wil graag een verbinding leggen met de maatschappij. “Door transparant te zijn en te laten zien wat we doen zal er meer begrip zijn en laten we zien dat de pluimvee sector bol staat van allerlei mooie initiatieven. Ik heb nul geheimen en stel me open op naar iedereen”.
Bron: Nieuwe Oogst en Ter Heerdt