Horst krijgt hightech onderzoekslocatie voor zachtfruit

Datum van item

1 december 2020

Categorie van item:

Nieuws

Aantal likes:

Aantal reacties:

0 reacties

Aantal weergaven:

77x bekeken

Delphy, een kennisinstituut voor producenten van bloemen en voedsel, is gestart met de bouw van een hightech tuinbouwkas op Aardbeienland in Horst. De nieuwe onderzoekslocatie moet de hotspot worden van de internationale zachtfruit sector. Een locatie die fungeert als broedplaats voor kennis en innovatie in zachtfruit en ook de ‘huiskamer’ van de sector wil zijn.

Delphy investeert in eigen onderzoekslocaties in diverse sectoren, waaronder zachtfruit. In Horst bouwt Delphy op het terrein van het voormalige Aardbeienland een hightech onderzoekslocatie voor alle gewassen in de zachtfruitsector. Op de locatie wordt een hightech kas van 3.000m2, 1.000m2 trayveld, 1.000m2 stellingen en 1.000m2 regenkappen gerealiseerd.

Ambitie

In de kas komen verschillende afdelingen voor het doen van onderzoek. Kennisontwikkeling en kennisverspreiding worden op een unieke manier op één locatie samengebracht.. De hightech tuinbouwkas zal op internationale schaal opereren en er is veel focus op samenwerking met partners. Ook zullen er kennisdagen georganiseerd worden en andere initiatieven waar onderzoeksresultaten worden toegelicht en gedeeld.

Centrale vraag

Wat moeten telers doen (bijvoorbeeld aan hun kas) om ervoor te zorgen dat ze het maximale uit een bepaalde aardbeienplant, frambozensoort, blauwe bes of bramenstek kunnen halen? Deze vraag zal centraal staan in de nieuwe tuinderskas. Het gaat niet om het verbeteren van de gewassen, maar om het verbeteren van de teelt. Soms zullen telers met een onderzoeksvraag bij Delphy aankloppen, soms gaat het instituut zelf met een vraagstuk aan de slag. Een voorbeeld is het experimenteren met alternatieven voor fossiele brandstof, om een kas met zo min mogelijk CO2-uitstoot te laten draaien.

Horst

In een interview met De Limburger legt Bart Jongenelen van Delphy uit waarom is gekozen voor Horst. "In heel Nederland staat ongeveer negenhonderd hectare blauwe bessen. Daarvan is tussen de vijfhonderd en zeshonderd hectare in Limburg te vinden. Nederland is groot in de wereld van de land- en tuinbouw. Heel die wereld kijkt naar ons land als het gaat om kennis en innovatie. Vandaar dat een kennis- en innovatiecentrum in Horst dat dienst doet als ‘internationale huiskamer’ voor zachtfruit een prima zet is.”

Planning

In week 46 is Traycon gestart met het egaliseren van het terrein en de aanleg van het bassin. Inmiddels is de fundatie van de kas gestort en zal Maurice Kassenbouw de staalbouw eind dit jaar overeind hebben. Vanaf 2021 zal Cogas Zuid en Meteor Systems aan de slag gaan met de installatie en teeltondersteunende voorzieningen. Vanaf half maart 2021 komen de eerste planten op de buiten opstellingen. Vanaf mei 2021 is de kas klaar voor gebruik, waarna de locatie halverwege 2021 volledig operationeel zal zijn.

Oogst

Wat gaat er gebeuren met de oogst die het onderzoek zal opleveren? "Natuurlijk gaan we het fruit verkopen, al produceren we doorgaans kleinere hoeveelheden van veel verschillende soorten aardbeien, bramen, bessen en frambozen. We moeten in alle eerlijkheid nog bekijken wat we met onze toekomstige oogsten gaan doen. Ideeën zijn welkom.”

Bron: Delphy en De Limburger