In het Zuid-Limburgse Sint Geertruid runnen René Keulen en Claudia van der Tuijn biologische melkveehouderij en vakantiebestemming Hoeve De Koeberg. "Een duurzaam, no-nonsense bedrijf met de eenvoud van het vroegere boerenleven, aangevuld met een vleugje luxe van vandaag", aldus de eigenaren. Een plek waar op heel veel manieren aan een beter milieu wordt gewerkt.
Omschakeling
In 1999 is de melkveehouderij omgeschakeld naar biologisch, waarna het in 2000 werd gecertificeerd. De overgang werd gemaakt vanuit een regionale samenwerking: "‘Dat jaar kwam de overheid met een stimuleringsregeling voor biologische landbouw. We kwamen er toen achter dat er in Zuid-Limburg vijf ondernemers waren die met hetzelfde idee rondliepen", vertelt René. "We wilden wel omschakelen naar biologisch, maar voor één boer komen ze niet naar het zuiden om de melk op te halen. Door dit met z’n vijven op te pakken, was dit voor Campina wel rendabel."
Voer
Het biologische voer voor de koeien verbouwt de boer zelf, maar dat is niet altijd genoeg. Keulen legt uit: "Als biologische ondernemer probeer je zoveel mogelijk voer op je eigen grond te verbouwen om zo de kringloop rond te krijgen. Maar bij een voertekort, waar we de laatste jaren mee te maken hebben gekregen vanwege de droogte, moet je ergens anders biologisch voer aankopen. Dat gaat nog niet zo gemakkelijk en is een beduidend grotere kostenpost dan wanneer we hadden gekozen voor gangbaar voer."
Milievriendelijk
Naast de biologische bedrijfsvoering worden nog veel meer milieuvriendelijke maatregelen genomen op De Koeberg. Op de koeienstal liggen zonnepanelen, het verwarmen van de woning en bijvoorbeeld het water gebeurt elektrisch. Gas wordt niet meer gebruikt. Ook nemen de ondernemers deel aan diverse natuurbevorderende projecten als korenwolfvriendelijk akkerbeheer, het inzaaien van kruidenrijke akkerranden en het behoud van meidoornhagen, (knot)wilgen en hoogstamboomgaarden. Daarnaast staan er bijenkasten op het terrein en zijn ook de vakantiewoningen in de monumentale boerderij ontwikkeld met oog voor het milieu.
Het volledige interview met René Keulen van Hoeve De Koeberg lees je op Biologisch Limburg. Meer voorbeelden van Limburgse boeren die zich inzetten voor een duurzame landbouw vind je in ons achtergrondartikel over kringlooplandbouw. Andere Limburgse agrariërs die zich richten op extra activiteiten naast het boeren vind je in dit artikel.