Hoensbroekse broers sleutelen aan kweekcomputer in garage

Datum van item

21 juni 2018

Categorie van item:

Nieuws

Aantal likes:

Aantal reacties:

0 reacties

Aantal weergaven:

196x bekeken

Data transporteren in plaats van voedsel. Dat is het doel van twee broers en ICT-specialisten uit Hoensbroek. Saïdi en Kharim Pani sleutelen in hun garage al zeven jaar aan een kweekcomputer die de optimale kweekomstandigheden kan creëren met behulp van groeirecepten. VPRO Tegenlicht bracht de broers in beeld tijdens een aflevering over groene pioniers.

Met Walther-Pro, het apparaat vernoemd naar water, air, light, temperature, electricity en resilience (en hun favoriete oom), willen zij iedereen in staat stellen om overal ter wereld voedsel te kweken. Het apparaat meet wat de plant nodig heeft om optimaal te kunnen groeien en zet die data om in acties. De aluminium doos ter grootte van een wasmachine zou volgens de broers iedere ruimte kunnen veranderen in een ‘hightech kweek facility’.

De gebroeders Pani mogen met hun prototype een demonstratie geven bij het Amsterdamse bedrijf GrowX, een van de eerste Nederlandse vertical farms die in afgesloten ruimtes tuinkers en radijsscheutjes verbouwen. De CEO van GrowX is de Amerikaanse John Apesos, een man die gewend is aan grote TEDX-podia. VPRO Tegenlicht volgt de broers in hun poging hun uitvinding aan de man te brengen.

Bekijk aflevering VPRO Tegenlicht >