HAS en Naturalis starten lectoraat Biomonitoring

Datum van item

17 juli 2019

Categorie van item:

Nieuws

Aantal likes:

Aantal reacties:

0 reacties

Aantal weergaven:

41x bekeken

Het besef groeit dat de Nederlandse biodiversiteit steeds meer onder druk staat. Vele ontwikkelingen zoals intensieve landbouw, urbanisatie en klimaatveranderingen hebben gezorgd voor een afname van veel dier- en plantensoorten. Dit heeft nadelige effecten voor ons ecosysteem. Daarom heeft de HAS Hogeschool in samenwerking met Naturalis het lectoraat Innovatieve Biomonitoring opgezet om de biodiversiteit in kaart te brengen, verliezen te meten en effecten van ingrijpen te monitoren.

Met dit nieuwe lectoraat wil HAS Hogeschool bijdragen aan het beschermen en behouden van onze biodiversiteit. Het doel van het lectoraat is om innovatieve technieken toe te passen, te valideren en verder ontwikkelen. Margje Voeten is de lector van het nieuwe lectoraat en werkt vanuit de opleiding Toegepaste Biologie. Ze gaat samenwerken met andere opleidingen, zoals Geo Media & Design.

Technieken in onderzoek

Het lectoraat richt zich in eerste instantie op 2 specifieke technieken voor soortherkenning: (environmental) DNA en automatische beeld- en geluidsherkenning. Het doel van het lectoraat is het succesvol toepassen van beide technieken die het detecteren en monitoren van soorten eenvoudig(er) maken en die kunnen bijdragen aan het vroegtijdig en effectief inzetten van (natuur)beschermingsmaatregelen. De soorten waar het lectoraat zich in eerste instantie op focust zijn invasieve exoten en zeldzaam of beschermende soorten.

Unieke samenwerkingen

Ook leerlingen worden direct betrokken bij het onderzoek. Studenten profiteren van opgedane kennis en ervaring en kunnen via praktijkopdrachten actief bijdragen. Daarnaast zoekt HAS Hogeschool de samenwerking op met onder andere lectoraten, kenniscentra, waterschappen, overheid, bedrijfsleven en andere onderwijsinstellingen.

Ook de samenwerking met Naturalis is uniek. Naturalis doet fundamenteel wetenschappelijk onderzoek, veelal in samenwerking met universiteiten en academische instituten. Met het lectoraat maakt Naturalis zich nu ook sterk voor toepassingsgericht onderzoek. Wetenschappelijk directeur Naturalis Maaike Romijn: “We verwachten dat we via deze samenwerking het toepassen en implementeren van innovatieve technieken in de praktijk zullen versnellen.”

Bron: HAS Hogeschool