GROW brengt toekomst van agrofoodsector een stapje dichterbij

Datum van item

11 juni 2021

Categorie van item:

Nieuws

Aantal likes:

Aantal reacties:

0 reacties

Aantal weergaven:

53x bekeken

Gezonde tussendoortjes van vergeten groenten, brownies en falafel van regionaal geproduceerde lupine, een machine die de hoeveelheid antibiotica voor vee doseert. Ook dit jaar stond het event GROW bol van de innovatieve agrofoodprojecten. De studenten met de meest opvallende ideeën werden gisreren in het zonnetje gezet tijdens het online GROW-event.

Limburgse agrofoodstudenten hebben de afgelopen weken hun innovatieve conceptideeën en adviezen middels een videopitch aan het bedrijfsleven gepresenteerd via het online GROW-platform. Naast dat de studenten op deze manier in contact konden komen met hun potentiële werkgevers van morgen, maakten ze tevens kans op mooie prijzen. De winnaars van de vakjury- en publieksprijzen zijn vandaag tijdens het online GROW-event bekend gemaakt.

Voor de vakjuryprijzen zijn de conceptideeën en projecten onderverdeeld in drie categorieën: Food, Duurzaamheid en Techniek. Per categorie koos de vakjury een winnaar aan de hand van zes criteria: innovatie, haalbaarheid, toegevoegde waarde voor de markt, profilering, presentatie en duidelijk beeld van het eindproduct.

Gezonde snack van vergeten groenten

In de categorie Food gingen de Vintage Veggie Snackers er met de prijs vandoor. Alissa Schrijnemaekers, Roos Caanen, Esther Schouwenaar en Elise Pelgrim van de Universiteit Maastricht ontwikkelden deze gezonde cracker op basis van vergeten groenten van eigen bodem. Naast dat dit product een gezond alternatief biedt voor een tussendoortje, wordt bij ieder aspect van de productie duurzaamheid in het oog gehouden.

Vooral het gebruik van relatief onbekende groenten die door lokale agrariërs worden geproduceerd, sprak de vakjury aan. ‘Het was echt een verrassing. Wij als jury hebben dit product nog niet eerder gezien. Deze snacker wil je proeven’, onderbouwden de juryleden hun keuze.

Brownies en falafel met regionale lupine

Lyloe Oberndorff van Gilde Opleidingen/Vista College mag zich de winnaar noemen van de vakjuryprijs in de categorie Duurzaamheid. Zij gebruikte regionaal geproduceerde lupine in verschillende gerechtjes als brownies en falafel. ‘Lupine is een nieuw ingrediënt uit de regio. Het verwerken van regionale lupine in plaats van de sojaboon uit verre landen is een absolute meerwaarde voor een verdere verduurzaming. Mooi om te zien dat de jonge generatie koks hier al mee leert omgaan’, prees de vakjury haar idee.

Automatisch medicijnen doseren voor vee

In de categorie Techniek viel Jan Megens van het CITAVERDE College Horst in de prijzen. Hij bedacht een automatische medicijn-dosator, die ervoor zorgt dat precies de juiste hoeveelheid antibiotica wordt toegevoegd aan het drinkwater van vee. Door overdosering tegen te gaan, wordt het gebruik van antibiotica verminderd, waardoor resistentie minder snel optreedt.

‘Een praktisch idee dat Jan goed heeft uitgewerkt en dat aansluit bij de huidige ontwikkelingen in het kader van gezondheid en duurzaamheid. Jan laat hiermee zien dat hij innovatief wil zijn’, vertelden de vakjuryleden over dit project.

Bodemkwaliteit verbeteren met Bokashi

De winnaar van de publieksprijs is gekozen door de bezoekers van het GROW-platform. Zij konden online hun stem uitbrengen op hun favoriete project. HAS-studenten Bram Mourits, Ivana Schönhage, Juliette Schot en Tom Grootjans wisten de meeste stemmen te bemachtigen en gingen er met de publieksprijs vandoor. In opdracht van de gemeente Beekdaelen hebben deze studenten onderzoek gedaan naar de effecten van Bokashi (gefermenteerd organisch materiaal) en GFT- compost voor akkerbouwers. Ze hebben onder meer gekeken of er onkruid opkomt bij het behandelen van de bodem met Bokashi. Met deze resultaten willen de studenten een bijdrage leveren aan een betere kwaliteit van de bodem in de gemeente.

De prijzen

De vier uitgereikte prijzen bestaan uit een geldbedrag van 300 euro en een meeloopdag bij een bijzondere ondernemer, die in samenspraak met de prijswinnaar wordt gekozen. Alle projecten zijn terug te vinden op het online GROW-platform: www.growlimburg.nl. De volledige uitzending is hier terug te kijken.

Frans van Leijden Award 2021

Een andere bijzondere en unieke prijs die werd uitgereikt is de Frans van Leijden Award. Met gepaste trots reikte HAS Hogeschool deze allereerste Frans van Leijden Award uit aan Youri Timmermans, student Bedrijfskunde en agri-foodbusiness van HAS Hogeschool in Venlo. Youri heeft een oplossing bedacht om emissies van gewasbeschermingsmiddelen tegen te gaan. Deze techniek wil hij wereldwijd beschikbaar maken. De award werd gisteren, anderhalf jaar na het overlijden van Frans van Leijden, als eerbetoon aan hem uitgereikt.

GROW is een initiatief van de Provincie Limburg, Brightlands Campus Greenport Venlo, LIOF, LLTB en de Limburgse kennisinstellingen: HAS Hogeschool, CITAVERDE College, Gilde Opleidingen/Vista College, Fontys Hogeschool Venlo, Universiteit Maastricht en Foodlab Limburg.