Gezond snacken met chips van champignonreststromen

Datum van item

3 maart 2021

Categorie van item:

Nieuws

Aantal likes:

0 likes

Aantal reacties:

0 reacties

Aantal weergaven:

0x bekeken

Bernadette Conrads, Joep van den Broek, Daniël van den Brand en Art Muijsenberg studeren allemaal Health Food Innovation Management aan de Maastricht University. Ze werken samen om lekkere snacks te ontwikkelen die zowel gezond als duurzaam zijn. Met hun nieuwste product Bitez, chips gemaakt van champignonrestromen, deden ze mee aan de KickStartShow van de Dutch Food Week.

Biltong

Het begon voor de vier food innovators met een Zuid-Afrikaanse snack. Toen ze brainstormden over een eerste idee voor een gezond alternatief voor bestaande tussendoortjes, kwam de 'biltong' hoog op de lijst van favorieten. Deze gedroogde reepjes vlees worden in Zuid-Afrika volop gegeten tijdens rugbywedstrijden, barbecues, op straat en in de bioscoop. De studenten ontwikkelden een veganistische variant van deze Zuid-Afrikaanse biltong, gemaakt van shiitake paddenstoelen.

Ecotrophelia

Met de 'Shiitake Biltong' deden de vier mee aan Ecotrophelia, een Europese wedstrijd voor voedselproductontwikkeling. De studenten wonnen in Nederland en mochten vervolgens het idee presenteren tijdens de Europese finale. Daar ontdekten ze dat het product te weinig duurzaam was en de markt in Europa te klein. Joep van den Broek: “We kwamen tot de conclusie dat shiitake als grondstof eigenlijk niet zo’n slimme keuze was. Goede shiitake is lastig te krijgen en moet je vaak importeren vanuit Azië. Dat is duur en niet echt duurzaam.”

Chips

Terug naar de tekentafel dus. Art Muijsenberg: “We wilden weer iets met paddenstoelen doen. Maar dit keer met grondstoffen uit een Nederlandse reststroom. Wel zo duurzaam. Via één van de juryleden kwamen we in contact met een champignonkweker die sterk in innovatie gelooft. Met stukjes van zijn versneden champignons zijn we de ontwikkelkeuken ingedoken. We kwamen er weer uit met een chips op basis van champignons."

Deze chips met de naam Bitez wordt geproduceerd met een innovatieve microwave techniek met als resultaat een knapperige en smaakvolle chips, boordevol eiwitten, vezels en micronutriënten. "Dit nieuwe product is gemaakt van de reststromen van lokale producten. Het is duurzaam, gezond, plant-based, circulair en vooral ook heel lekker. Onze chips gaat niet de frituur in en is dus echt een stuk gezonder dan de gewone (groente)chips."

De eerste smaak is opnieuw die van de Zuid-Afrikaanse biltong. "We weten natuurlijk niet hoe de Nederlandse markt gaat reageren op chips die smaak. We willen ook kijken of we Bitez met andere smaken kunnen maken, uiteraard gebaseerd op reststromen. We zijn ervan overtuigd dat hier een grote markt voor is."

KickStartShow

Bitez was een van de producten die werden gepresenteerd tijdens de KickStartShow van de Dutch Food Week. Bij dit event, op Brightlands Campus Greenport Venlo, pitchten tien studententeams en alumni uit het groen onderwijs hun innovatieve idee, concept of eigen bedrijf op het gebied van agrifood aan een businesspanel. De Limburgse inzending viel helaas niet in de prijzen, maar de studenten zijn vast van plan op zoek te gaan naar funding om hun product verder te ontwikkelen.

De food concepten die wel beloond werden met een prijs zijn SauerCrowd (rauwe, gefermenteerde producten vol met levensvatbare microbacteriën), Choc-ing-lekker (veganistische fudge) en RotterVisch (een lokaal circulair initiatief voor gefermenteerde producten). Zij wonnen een mooi geldbedrag en een coaching traject voor de doorontwikkeling van hun idee, concept of eigen bedrijf. De aanmoedingsprijs was voor Bonborange. Zij maken duurzame sinaasappel-chocolade producten en helpen hierbij tegen de verspilling van sinaasappelschillen.

Meer weten

Alles over Bitez en de biltong snack vind je op de website bitezfoods.com. De KickStartShow terugkijken kan via de website van Brightlands.