Genomineerden Limburg Duurzaamheid Award bekend

Datum van item

2 oktober 2019

Categorie van item:

Nieuws

Aantal likes:

Aantal reacties:

0 reacties

Aantal weergaven:

10x bekeken

Maandag 7 oktober wordt in de Schouwburg van Venray de eerste Limburg Duurzaamheid Award uitgereikt. De genomineerden dragen allemaal bij aan innovaties op het gebied van duurzaamheid.

Blije eieren

In totaal 23 bedrijven en organisaties dingen mee naar de Limburg Duurzaamheid Award. Onder de genomineerden bevinden zich verschillende bekende namen uit de Limburgse agrofood. De Venrayse eierproducent Kipster won eerder al de Mansholt Business Award en een internationale prijs voor dierenwelzijn van Compassion in World Farming. Kipstereieren zijn de eerste, en vooralsnog enige, klimaatneutrale eieren met het maximale aantal van 3 sterren in het Beter Leven Keurmerk van de Nederlandse Dierenbescherming en het Planet Proof Stempel van Stichting Milieukeur.

Oesterzwammen

Ook Zwamburg is onder de genomineerden, een paddenstoelenkwekerij uit Schimmert, die duurzame, eetbare paddenstoelen op de reststromen van Limburg produceert. In de nieuwe, duurzame kwekerij maakt Zwamburg gebruik van koffiedrab om oesterzwammen op te kweken. Koffiedik wordt opgehaald bij verschillende lokale bedrijven om de CO2 footprint zo laag mogelijk te houden. Na het kweken wordt het uitgewerkte koffiedik naar een composteerder gebracht, zodat het weer aan de natuur wordt teruggegeven.

't Verskratje

Een derde genomineerde is People's Farm, de duurzame groenteteelt op de boerderij van Marcel en Yvonne Jacobs uit Maasbree. Zij kozen voor een nieuwe manier van landbouw, dicht bij de consument, die de communicatie tussen boer, burgers en buitenlui bevordert. Door direct bij People's Farm ''t Verskratje' te kunnen ophalen, kan de consument de productie van voedsel weer van dichtbij beleven.

Energie

Onder de genomineerden zijn ook verschillende interessante partijen die innoveren op het gebied van duurzame energie. The New Cool trailer van Twan Heetkamp uit Venlo is een dieselvrije koeltrailer die nul stikstof en fijnstof uitstoot. Het transport van voedsel wordt daarmee vele malen vriendelijker voor het milieu.

Vissers Energy (Horst) /Van Kessel Olie (Milheeze) ontwikkelden Blauwe Diesel, een fossielvrije dieselbrandstof die bestaat uit hernieuwbare grondstoffen. Een groot voordeel is dat dieselvoertuigen geen aanpassingen nodig hebben voor het gebruik van Blauwe Diesel. Blauwe Diesel wordt niet geproduceerd uit fossiele (ruwe) olie, maar uit plantaardige afvaloliën.

Stemmen!

De lijst met genomineerden is nog veel langer dan dit. Op de website van de Limburg Duurzaam Award zijn ze allemaal terug te vinden én kan een stem uitgebracht worden. Stemmen door het publiek is mogelijk van 1 oktober tot en met 5 oktober. Ook zal een vakjury een favoriet kiezen en kunnen bezoekers aan het evenement op 7 oktober nog een stem uitbrengen.

Prijsuitreiking

De Award wordt op maandag 7 oktober in Venray uitgereikt tijdens een symposium in de Schouwburg van Venlo (aanvang 20.00u). Hierin wordt een lezing gegeven en krijgen alle genomineerden de kans om in 2 minuten hun project te presenteren. Na de pitches kan nog gestemd worden en vindt de prijsuitreiking plaats.

De Limburg Duurzaamheid Award is een initiatief van de gemeente Venray en Stichting Wielerpromotie Venray, met steun van Interreg en Rabobank Horst Venray.