Eys heeft primeur van eerste commerciële truffelkwekerij in Nederland

Datum van item

24 november 2020

Categorie van item:

Nieuws

Aantal likes:

Aantal reacties:

0 reacties

Aantal weergaven:

1043x bekeken

André Leclercq (52) uit Eys is de trotse eigenaar van een truffelgaard in wording. Wat begon met een onschuldig gesprek over kalk is uitgegroeid tot de ambitie een nieuw Limburgs streekproduct op de kaart te zetten. Een truffel die minstens zo lekker is als de Franse of Italiaanse.

Experimenteel

In zijn delicatessenzaak Eyserhalte verkoopt Leclercq al jaren truffels uit Hongarije, Frankrijk, Italië en zelfs Australië. Het idee van een Nederlandse truffel was nooit bij hem opgekomen, totdat hij sprak met Bas Vervuurt, directeur van de Kunradersteengroeve, op een inspraakavond in het dorp. Vervuurt vertelde dat hij een lading mergelkalk had afgeleverd bij truffelexpert Judith Evenaar in Wageningen, bedoeld voor haar experimentele kwekerij en testveld. De interesse van Leclercq was gewekt. Zou hij misschien truffels kunnen kweken in de Zuid-Limburgse grond?

Truffelhunt

Leclercq zocht contact met Judith Evenaar en zijn idee werd enthousiast ontvangen. Ze kwam naar Limburg om samen een truffelhunt in het Heuvelland te maken. Zo zag de ondernemer de wilde truffels met eigen ogen uit de Limburgse löss komen. Evenaar heeft laten zien dat het mogelijk is in Nederland truffels te kweken; afgelopen voorjaar diepte ze in haar eigen truffelgaard bij Wageningen de eerste gekweekte exemplaren op.

Oogst

Zover is het voor Leclercq nog niet. Zijn eerste voorzichtige oogst is pas over vijf tot acht jaar te verwachten. In deze jaren moet de aanplant groot genoeg groeien en een symbiose tot stand komen tussen de wortelstelsels van de hazelaars en beuken en de schimmels. Voor zijn eigen truffière, zoals de Fransen het noemen, koos Leclercq een voormalige boomgaard tegenover zijn delicatessenzaak. Om de ideale omstandigheden te creëren is 100.000 kilo mergelkalk over de grond uitgereden en een irrigatiesysteem aangelegd. De verwachting is dat Leclercq, als de zwam eenmaal is aangeslagen in zijn truffière, per seizoen zo’n twintig kilo van de kostbare vruchtlichamen uit de grond kan halen.

Cultuur

De truffel is geen onderdeel van de Nederlandse cultuur, maar daar wil Leclercq verandering in brengen. Niet alleen door de truffel te produceren en verkopen, maar ook door beleving, recreatie en educatie aan te bieden. "We willen hier rondleidingen gaan geven om mensen te vertellen over de truffel en wat we hier doen. Laten zien hoe we de truffels met een truffelhond boven de grond halen. En we gaan workshops geven om mensen te leren hoe je truffels in gerechten kunt verwerken”, aldus de ambitieuze Leclercq.

Lees het hele interview met André Leclercq in De Limburger.