EGGXPERT onthult verborgen waarde van eierschalen

Datum van item

6 april 2021

Categorie van item:

Nieuws

Aantal likes:

Aantal reacties:

0 reacties

Aantal weergaven:

64x bekeken

In de strijd tegen afval en het optimaal gebruik maken van grondstoffen gaat het niet alleen om het willen, maar ook om het weten hoe. De Chinese Rong Wang bracht kennis uit de Chinese traditionele geneeskunde naar Limburg, waardoor het vele eierschaalafval uit de eierverwerkende industrie niet langer waardeloos is, maar gebruikt wordt voor de productie van hoogwaardige gezichtsverzorgingsproducten. Met haar bedrijf EGGXPERT vond ze, in de vorm van subsidie en netwerkondersteuning vanuit het LimburgAgrofood programma, support bij LIOF.

Verborgen waarde

“De eierverwerkende industrie produceert ieder jaar miljoenen tonnen eierschaalafval. Vooral industriële (grote) bakkerijen, restaurants en voedsel (eier) verwerkers. Dit gaat naar de stort of zij betalen om dit te laten inzamelen, bijvoorbeeld door gemeentelijk afvalbeheer. Dit betekent niet alleen extra kosten, maar zij werpen ook een enorme verborgen waarde weg. Want eierschalen en eierschaalmembraan hebben buitengewone biologische functies. Zonde!” vertelt Rong Wang, co-founder en CEO van EGGXPERT. “Wij besloten daarom om deze vergeten schat aan waardevolle ingrediënten nieuw leven in te blazen. Door wetenschappelijke bewijzen te combineren met traditionele wijsheden, ontwikkelen wij eierschaalmembraan tot rijke gezichtsverzorgingsproducten. We zetten bioafval om in hoogwaardige verzorgingsproducten.”

Harmonie

Op de Brightlands Chemelot Campus in Geleen ontwikkelt EGGXPERT een hydrating facial mask, dat de combinatie vormt van twee culturen. “Wij geloven dat huidverzorging niet alleen een ervaring is om jezelf uit te drukken, maar ook een manier om contact te maken met de natuur. Van ingrediënten tot verpakking, ons ontwerp houdt rekening met de aarde en het welzijn van haar gebruikers. Ons doel is om de harmonie tussen mens en natuur tot stand te brengen en schoonheid voor beide te creëren.”

Subisidie

Rong Wang legt uit hoe LIOF hen hielp. “Wij kregen Proof op Principle (POP)-subsidie vanuit het LimburgAgrofood programma voor ons eerste project ‘Op weg naar huidverzorging met biomassa-eierschaalmembranen’. Hierin gebruiken wij eierschaalmembraaneiwitten in gezichtsmaskers. Daarnaast kregen we een innovatiesubsidie voor het project ‘REVEAL de robuuste waarde van eierschaalmembraan’. Dit maakt het mogelijk om vloeibaar serum te produceren op basis van eierschaalmembraan voor meerdere producten. Gericht op meer eindgebruikers en een grotere markt. We hebben nog zoveel te ontwikkelen!”

Het bleef niet alleen bij een financiële injectie. "Ik ben ook enorm dankbaar voor de steun die wij kregen op zoveel andere vlakken. Bij het schrijven van subsidies, het shapen van onze business, kennisdelen en niet vergeten het netwerken. Dit opende zoveel belangrijke deuren,” aldus Rong Wang.

Niek Theunissen, business developer bij LIOF, legt uit waarom ze in zee gingen met EGGXPERT : “Het team van EGGXPERT weet bioafval om te zetten in hoogwaardige verzorgingsproducten. Zo biedt zij niet alleen een duurzaam product, maar maakt zij haar gebruikers ook bewust van de mogelijkheden en de voordelen van een duurzame levensstijl. Dat steunen wij graag.”

Productiefase

Het eerste product draagt de naam SCND SKIN. “We zijn trots op ons eerste biobased gezichtsmasker. Dit product bevindt zich nu in de productiefase en komt naar verwachting in de zomer van 2021 op de markt. Daarnaast staan we te popelen om meer duurzame producten uit eierschaalafval te ontwikkelen.”

Lees hier meer over de samenwerking tussen EGGXPERT en LIOF.