Eetbare coating Liquidseal houdt fruit langer goed

Datum van item

30 november 2021

Categorie van item:

Nieuws

Aantal likes:

Aantal reacties:

0 reacties

Aantal weergaven:

194x bekeken

Liquidseal uit Leiden ontwikkelde een eetbare coating die groenten en fruit langer houdbaar maakt. Deze beschermlaag is al op de markt voor avocado's en mango's. De coating beperkt voedselverspilling en het gebruik van verpakkingsmateriaal. Deskundigen in verduurzaming zijn enthousiast, zolang de voedselveiligheid niet in het geding komt.

Van het jaarlijks wereldwijd geproduceerde voedsel gaat een derde verloren, in totaal zo'n 1,3 miljard ton. Een deel daarvan bederft tussen de oogst en consumptie. Om dat tegen te gaan, heeft het bedrijf Liquidseal uit het Zuid-Hollandse Leiden een eetbare coating ontwikkeld. Die houdt groenten en fruit tot twee keer langer vers en vermindert daarnaast het gebruik van milieubelastende verpakkingen.

Algemeen directeur Victor Monster legt uit dat groenten en fruit na het oogsten blijven 'ademen' en dat de coating dit proces vertraagt. Liquidseal maakt gebruik van plantaardige componenten die het product ook beschermen tegen uitdroging.

Liquidseal is in 2005 opgericht door vier mensen uit dezelfde straat in Oegstgeest. Ze bedachten een vloeistof om de houdbaarheid van bloembollen te verlengen. Na jaren experimenteren stonden de initiatiefnemers met hun leliebollencoating op een vakbeurs. Daar kwamen ze in contact met rozenimporteurs die te kampen hadden met botrytisbesmettingen tijdens het transport van de bloemen.

Het bedrijf kwam in 2011 op de markt met een beschermlaag die de houdbaarheid van rozen verlengt. Dat product leverde voldoende inkomsten op om onderzoek naar een coating voor groenten en fruit mogelijk te maken. De focus lag in eerste instantie op fruit met een harde schil: avocado's, citrusvruchten, mango's en papaja's. Liquidseal kwam in 2018 met de eerste fruitcoatings op de markt, die door dompelen of sprayen op het product aangebracht worden.

Minder gewichtsverlies

Testen van het Instituut voor Innovatie en Ontwikkeling in Agrifood in het Mexicaanse Michoacan toonden aan dat de coating niet alleen de houdbaarheid van mango's en avocado's verbetert, maar ook gewichtsverlies tegengaat. Het middel zorgt verder dat het suikergehalte en de kleur behouden blijven. Total Exotics in Bleiswijk importeert sinds begin dit jaar avocado's en mango's met een Liquidseal-coating vanuit Zuid-Amerika voor Scandinavische en Belgische supermarktketens.

Volgens Monster is de innovatieve coating in lijn met de afspraken uit de Europese Green Deal om de hoeveelheid verpakkingsmateriaal terug te dringen en voedselverspilling tegen te gaan. Een duurzame verpakking moet vooral functioneel zijn en groenten en fruit beschermen tegen bederf en beschadiging, voegt Jenneke Heising daaraan toe. Zij doet aan Wageningen University & Research onderzoek naar intelligente verpakkingen die de voedselkwaliteit monitoren. Ze staat positief tegenover coaten als oplossing om bederf tegen te gaan.

Een belangrijk criterium is volgens haar dat het laagje op een product biologisch afbreekbaar en veilig moet zijn. Een toevoeging van antimicrobiële stoffen en antioxidanten om bederf tegen te gaan, ziet ze als een waardevolle aanvulling. 'Daarvan zijn voldoende natuurlijke en veilige varianten voorhanden, zoals citroenzuur en extracten uit mosterdzaad, broccoli en essentiële oliën.'

Heising pleit daarnaast voor een aanvullende verpakking die de kwaliteit van groenten en fruit kan monitoren, door bijvoorbeeld temperatuur, vochtigheid en de productie van ethyleen en micro-organismen te meten. 'Maar alleen als een geringere voedselverspilling opweegt tegen de nadelen van zo'n extra verpakking. Bij verduurzaming moet je altijd de effecten door de hele keten heen bekijken.'

Verduurzamingsladder

Het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV) kijkt eveneens met belangstelling naar de opkomst van het sealen van groenten en fruit. 'Het is bij het verduurzamen van verpakkingen belangrijk dat deze geen voedselverspilling of zwerfafval opleveren en goed recyclebaar dan wel herbruikbaar zijn', zegt verpakkingsdeskundige Marcel Keuenhof. 'Alternatieven die een verpakking overbodig maken, zoals coatings, scoren natuurlijk ook hoog op de verduurzamingsladder.'

In de wet- en regelgeving in de Europese Unie voor de voedselveiligheid van verpakkingen is onder andere aandacht voor de migratie van stoffen naar voedsel, zoals minerale oliën uit de inkt voor de bedrukking. KIDV brengt binnenkort een serie factsheets uit, onder meer over zaken als minerale oliën en zware metalen in verpakkingen.

'Migratie mag alleen als die geen gevaar oplevert voor de gezondheid en dat zal ook voor coatings gelden', stelt Keuenhof. Hij noemt naast voedselveiligheid het effect van de interactie tussen het verpakkingsmateriaal of de coating op de smaak dan wel kleur van het product.

Liquidseal is bezig met de ontwikkeling van de coatingreceptuur voor ananas en bananen en deed al testen op appels, peren en pruimen. Dat geldt ook voor komkommers, uien, tomaten en paprika's. 'Een coating op die producten is in bijvoorbeeld de Verenigde Staten wel toegestaan, maar in Europa helaas nog niet', zegt Monster. 'Daarover zijn we in gesprek met Brussel.'

Bron: nieuweoogst