Op 18 februari opent de eerste coöperatieve winkel van Maastricht haar deuren. Bij Gedeelde Weelde kan iedereen terecht voor de dagelijkse verse, lokale en biologische boodschappen.
De drijfveer van de coöperatie is om samen producten en diensten aan te bieden vanuit de uitgangspunten 'earth care, people care en fair share'. De coöperatie is heel bewust ingericht als een multi-stakeholder coöperatie. Dat betekent dat alle ‘schakels’ uit de voedselketen zijn vertegenwoordigd. Boeren, leveranciers, winkeliers en klanten hebben allemaal een gelijkwaardige stem en zorgen voor gezonde en cultureel passende voeding, geproduceerd op een ecologisch verantwoorde en duurzame manier. Samen exploiteren zij de winkel Gedeelde Weelde en delen zij de goederen- en geldstroom, kennis en inspiratie tussen producenten, winkeliers en consumenten.
Iedereen die de coöperatie een warm hart toedraagt, kan lid worden. Elk lid draagt dus bij aan zijn/haar ‘eigen winkel’ en kan meebeslissen over de toekomstige koers. De coöperatie is door vijf leden opgericht in december 2015. Ondertussen is dat aantal uitgegroeid naar 120 leden en bestaat uit een scala van mensen met verschillende achtergronden, allen met een passie voor zorg voor de aarde en elkaar. “Dat is ook terug te zien in het aanbod dat varieert van verse kroppen sla tot yoghurt, van regionale kazen tot rijst, van appelsap tot Italiaanse natuurlijke wijnen en van chocola tot wc-papier. En er is een geselecteerd aanbod van vlees en vis. De producten zijn van biologische of biologisch-dynamische kwaliteit of van een korte keten producent”, aldus Christiane Gronenberg, één van de initiatiefnemers van Gedeelde Weelde.
Bijzondere en uitdagende werkwijze nieuw in Nederland
De manier waarop Gedeelde Weelde functioneert, een combinatie van coöperatieve multi-stakeholder structuur met ruimte voor ondernemerschap, is nieuw in Nederland. Dus ook nieuw voor allerlei instituten zoals de fiscus, overheden en de bank. Christiane: “Het streven van Gedeelde Weelde is om een nieuwe economie vorm te geven. Het is een bedrijf dat door burgers vormgegeven en gedragen wordt en in de reële economie functioneert. Dat is gedeeltelijk te danken aan de grootte van de groep. Als groep kun je namelijk veel meer teweeg brengen. Als individu was dit een enorme uitdaging geweest, maar met alle (actieve) leden is deze coöperatie met haar vooruitstrevende werkwijze nu al een denderend succes.”
Tips om coöperatief te werken
Als ervaringsdeskundige kan Gedeelde Weelde aanraden om een coöperatie te beginnen, “maar als je coöperatief wilt werken, doe het dan ook écht”, vertelt Christiane. “Wees erop voorbereid dat je in een coöperatie probeert ideeën uit te wisselen, een gezamenlijk beeld te vormen en beslissingen te nemen. Dat vergt tijd, maar dan bouw je ook aan iets waarmee je als initiatief écht het verschil maakt.”
Er is altijd plek voor nieuwe leden
Het aanbod producten kan altijd nog rijker en nieuwe leden die enthousiast worden van Gedeelde Weelde zijn van harte welkom. Geïnteresseerden voor het ondernemerslidmaatschap en producenten kunnen zich melden via info@gedeeldeweelde.nl. Meer weten over Gedeelde Weelde of de coöperatie en het lidmaatschap? Lees het op de website.
Benieuwd naar Gedeelde Weelde? De winkel is geopend van maandag t/m vrijdag 09.00 - 19.00 uur en op zaterdag 09.00 - 17.00 uur.
© Gedeelde Weelde / foto MalleMuze
Bronnen: Gedeelde Weelde