Een kleurrijke berm levert een belangrijke bijdrage aan de Nederlandse biodiversiteit. De Vlinderstichting probeert terreinbeheerders bewust te maken van de waarde van kleurrijke bermen.
Sinds de Duitse studie in 2017 is duidelijk dat we met een biodiversiteitsprobleem zitten. De berm verdient onze aandacht. “Goed beheerd kunnen de eindeloze linten zorgen voor de dooradering van het landschap. Doe je dat niet, dan is het systeem minder robuust en ontvankelijk voor verstoring door bijvoorbeeld de eikenprocessierups”, vertelt Antonie Stip van de Vlinderstichting. In een kleurrijke berm wemelt het van natuurlijke vijanden van onder andere de eikenprocessierups, gaasvliegen, sluipwespen en mieren. “Door grootschalig, intensief beheer is het leefgebied van natuurlijke vijanden van onder andere de eikenprocessierups steeds kleiner geworden.” Een belangrijke, maar ook makkelijke truc voor een berm vol insecten is laat in de zomer maaien. De planten krijgen zo de tijd om genoeg zaden te maken, waardoor ze het jaar erna weer in grote getalen opkomen. Helaas gebeurt dat op veel plekken (nog) niet.
Bermenkeurmerk Kleurkeur
De Vlinderstichting bedacht het keurmerk Kleurkeur. Met een index van 1 tot 5 worden bermen beoordeeld op het aantal soorten planten en insecten. Ook aannemers nemen de index langzaam over, zodat zij ervoor kunnen zorgen dat de bermindex kan worden verhoogd.
Meer achtergrondinformatie? Lees het interview met Anthonie Stip van de Vlinderstichting.
Bronnen: De Volkskrant, De Vlinderstichting