Duurzaamheid op vele vlakken bij de Bisschopsmolen

Datum van item

19 april 2021

Categorie van item:

Nieuws

Aantal likes:

Aantal reacties:

0 reacties

Aantal weergaven:

21x bekeken

Op welke manieren kan een bakker duurzaam zijn? Voor Frank van Eerd van de Bisschopsmolen is iedere stap in het proces een kans om een verantwoorde keuze te maken. De inkoop van grondstoffen, de manier van produceren, de producten zelf, de verkoop en de verwerking van de reststromen zijn allemaal aspecten waarbij de ondernemer maatschappelijke verantwoordelijkheid neemt. Deze manier van ondernemen leverde hem de steun op van LIOF.

Lekker en goed

Bakkerij en smaaklokaal de Bisschopsmolen ontwikkelt graanproducten die bijdragen aan een gezonde en duurzame wereld. De Bisschopsmolen houdt haar keten kort en transparant, betaalt alle schakels een eerlijke prijs en deelt kennis. Haar overtuiging? “Wat lekker is, moet ook goed zijn!”.

Frank van Eerd vertelt: “Voeding is het belangrijkste element om ons lichaam goed te laten presteren. Dat is belangrijk voor topsporters, maar ook voor mensen die zo lang mogelijk gezond willen blijven. Mensen zoals jij en ik. Daarom hebben we GrainLabs opgericht, een laboratorium voor granen. Een kenniscentrum waar consumenten, graanverwerkers, wetenschappers, mensen uit de zorg en sportdeskundigen kennis delen en samenwerken.”

“Zowel in GrainLabs als in onze bakkerij experimenteren en innoveren we”, voegt Frank hier aan toe. “We ontwikkelen nieuwe producten. Want wat lekker is, moet volgens ons ook goed zijn.” De Bisschopsmolen bracht bijvoorbeeld ‘tritordeum’ als nieuwe graansoort op de Nederlandse markt. "Dat deden we in samenwerking met Maastricht University en Wageningen University & Research. Het is de winnaar van onder meer de Europese Sustainability Award voor het meest gezonde graan. Ja, daar zijn we best trots op!”

Voedselverspilling

Duurzaam ondernemen voor een gezondere wereld is enorm belangrijk voor Frank. “Van alle boodschappen in Nederland belandt ongeveer 14% ongebruikt in de vuilnisbak. Voor brood is dat elke dag ongeveer één op de vijf sneetjes. Samen vierhonderdduizend hele broden per dag of tien miljoen boterhammen. Een cruiseschip in gewicht. De Bisschopsmolen wil graag bijdragen aan de circulaire economie. Daarom proberen we een oplossing te zoeken voor deze verspilling.”

“We zien het als onze persoonlijke verantwoordelijkheid om voedselverspilling tegen te gaan”, benadrukt Frank. “Een kwart van de mensen gooit regelmatig eten weg, omdat de verpakking te groot is of niet hersluitbaar. Daarom bakken we sinds 2016 kleinere broden. We dachten dat de omzet van ons brood hierdoor omlaag zou gaan, maar nee hoor. De omzet van ons brood bleef in cijfers gelijk, maar de hoeveelheid verkochte broden steeg met 15%.”

Verboden brood

Frank en zijn team lieten het daar niet bij. Want er bleef nog steeds brood over. “Samen met Gulpener Bierbrouwerij gingen we op zoek naar manieren van circulaire economie om overgebleven broden te hergebruiken. Hieruit ontstond ‘Het Verboden Brood’. Overgebleven brood van de Bisschopsmolen wordt gedroogd, vermalen en uiteindelijk weer hergebruikt om bier van te maken”, legt Frank uit. “Net als voor ons als bakker, is het voor de Gulpener Bierbrouwerij essentieel dat er alleen natuurlijke ingrediënten gebruikt worden om het ambachtelijke product te maken. Zo is de cirkel rond en hoeft niks meer weggegooid te worden.”

Steun

Frank zocht contact met LIOF om zijn plannen mogelijk te maken. Frank: “LIOF moedigde ons aan en bood financiële steun.” Niek Theunissen bij LIOF hoefde niet lang na te denken om deze gepassioneerde ondernemer te steunen: “Duurzaamheid speelt een belangrijke rol in alles wat De Bisschopsmolen doet. Zo kopen zij zoveel mogelijk regionaal in, ze kennen telers persoonlijk, ze letten op de CO2-uitstoot en de maatschappelijke impact van hun onderneming. Daarnaast produceren ze op een duurzame manier gezonde en innovatieve voedingsproducten van de toekomst. Ook voldoet de Bisschopsmolen aan de ISO 26000 richtlijn. Dit is een internationale richtlijn voor maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) in een organisatie.”

Omweg

Dat deze manier van ondernemen niet altijd de makkelijkste weg is deert Frank niet. "Genieten van het goede leven en daar ook nog iets van opsteken, dat is voor ons ontzettend belangrijk. Daarbij krijgt iedere schakel in de keten een eerlijke prijs en gaan we duurzaam om met onze omgeving. Bij alles wat we doen is die gedachte leidend. Nu én in de toekomst. Past het niet, dan doen we het niet. Dat betekent dat we soms een omweg moeten nemen om ons doel te bereiken en dat het soms iets langer duurt, maar dat is helemaal niet erg.”

Lees ook het interview van Kiempunt met Frank van Eerd over de ambachtelijke werkwijze van de Bisschopsmolen. Het volledige interview met Frank en LIOF vind je hier.