DSM investeert in Schotse fabriek en helpt klimaat door methaanuitstoot koeien fors te verminderen

Datum van item

10 november 2021

Categorie van item:

Nieuws

Aantal likes:

Aantal reacties:

0 reacties

Aantal weergaven:

46x bekeken

DSM bouwt met steun van de Schotse regering een grootschalige fabriek voor het methaanremmend voederadditief Bovaer in Dalry, Schotland. Het concern maakte dit tijdens de klimaattop in Glasgow bekend.

Het terugdringen van de mondiale methaanuitstoot is cruciaal om de doelstelling van Klimaatakkoord in Parijs te halen. Methaan is een tot 25 keer sterker broeikasgas dan kooldioxide.

Methaan wordt onder andere in enorme hoeveelheden in de atmosfeer uitgestoten door koeien. De herkauwer wordt daarom gezien als een klimaatzondaar. Enerzijds komt er bij fermentatie in het spijsverteringskanaal methaan vrij, dat koeien uitblazen. Anderzijds wordt uit de drijfmest methaan geproduceerd.

Melkkoeien

Wetenschappers over de hele wereld zoeken naar mogelijkheden om de melkkoe (8.000 tot 10.000 liter melk per jaar) te veranderen in een klimaatvriendelijker dier. DSM ontwikkelde Bovaer; een enzym dat de methaanuitstoot bij koeien met circa 30 procent vermindert. Een kwart theelepel Bovaer per dag in het voer is al voldoende.

Gamechanger

De ontwikkeling van Bovaer, een potentiële gamechanger in de agrarische wereld, duurde volgens DSM meer dan tien jaar. De methaanremmer kwam tot stand na 45 proeven op boerderijen in dertien landen op vier continenten. Brazilië en Chili waren in september de eerste landen die volledige goedkeuring voor Bovaer verleenden. DSM verwacht rond de jaarwisseling ook groen licht voor de methaanremmer van de Europese, Amerikaanse en Australië autoriteiten.

De Braziliaanse vleesproducent JBS tekende tijdens de klimaattop in Glasgow een overeenkomst met DSM. Ter voorbereiding op verdere schaalvergroting wordt een grote fabriek in Dalry gebouwd, die naar verwachting in 2025 operationeel zal zijn. DSM is al meer dan 60 jaar actief in Dalry, waar hoogwaardige micronutriënten worden geproduceerd. De site is de enige westerse producent van vitamine C.

Bron: De Limburger