DSM en het Duitse Evonik hebben onder de naam Veramaris een nieuwe algenolie ontwikkeld die écht duurzame viskweek mogelijk maakt. Waar nu nog jaarlijks zo'n 16 miljoen ton voedervis gevangen moet worden om grote zalm mee te kunnen kweken, kan met de winning van vetzuren uit natuurlijke zeealgen vis gekweekt worden zonder eerst wilde vis te hoeven vangen.
Micro-algen
De aquacultuursector groeit jaarlijks met zo’n 5 à 6 procent per jaar. Daarmee neemt de druk op het wereldwijde aanbod van zogeheten wilde voedervis onhoudbaar toe. In Blair (VS) wordt nu gestart met de commerciële productie van Omega-3 vetzuren (rijk aan EPA en DHA) uit micro-algen. De capaciteit in de fabriek in Nebraska is gelijk aan die van 1,2 miljoen ton in het wild gevangen vis, 15% van de marktvraag. De locatie Blair is bewust gekozen, omdat deze is gevestigd in de zogenaamde Corn Belt. De algen hebben namelijk een suikerachtige substantie nodig om te kunnen groeien die uit maïs gewonnen kan worden.
Een visualisatie van het Veramaris productieproces van de algenolie
Mijlpaal
Zalm is een rijke bron van de twee essentiële Omega-3 vetzuren EPA en DHA. Die zijn van vitaal belang voor gezonde hersenen, ogen, hart en bloedvaten.
Met de nieuwe technologie kan een stap in de voedselketen worden overgeslagen en de druk op wilde visbestanden verminderen. Feike Sijbesma ziet Veramaris dan ook als een mijlpaal. "Het project past perfect in onze strategie om ’s werelds grootste uitdagingen gericht aan te pakken. En om tegelijkertijd economische, ecologische en maatschappelijke waarde te creëren voor onze partners. Veramaris is een exponent van het nieuwe DSM, zoals wij dat in de afgelopen tien jaar hebben gecreëerd.”
Grote interesse in de markt
Veramaris heeft contracten gesloten met de Duitse winkelketen Kaufland en de Franse retailer SuperMarché. Zij hebben met Veramaris gekweekte Noorse zalm (Lingalaks) in de schappen. Er is er ook grote belangstelling uit Nederland.
De Omega-vetzuren van Veramaris komen in de toekomst wellicht ook beschikbaar voor diervoeding of als supplement voor mensen.
Bronnen: Limburger, Feednavigator.com, Veramaris