Brightbox bestaat 5 jaar. Het open innovatiecentrum voor vertical farming in Venlo vierde het jubileum met de presentatie van een onderzoek van Jasper den Besten, lector Nieuwe Teeltsystemen aan de HAS, naar de productie van basilicum.
Over Brightbox
Bij Brightbox komen onderwijs, kennis en markt op het gebied van hightech tuinbouw samen. Het is een initiatief van Botany, HAS Hogeschool en Philips Lighting. Ook Provincie Limburg is nauw betrokken. De onderzoeken die hier worden uitgevoerd richten zich op de productie van planten in gesloten systemen. In plaats van daglicht wordt nieuwe LED technologie gebruikt om de planten van het benodigde licht te voorzien. In de BrightBox kunnen alle factoren die de groei van een plant bepalen gestuurd worden.
Het perfecte klimaat
Het voordeel van daglichtloze meerlagenteelt is de mogelijkheid het perfecte klimaat voor de plant te creëren. Schimmelziekten hebben hierin geen infectiekans en insecten komen niet makkelijk het systeem binnen, waardoor chemische bestrijdingsmiddelen niet langer nodig zijn. Omdat het systeem gesloten is gaat ook geen CO2 verloren. Water en nutriënten worden gerecirculeerd.
Lichtrecepten
Jasper den Besten geeft als lector Nieuwe Teeltsystemen sturing aan BrightBox. Hij schakelde Pim Vingerhoets, voormalig HAS student en stagiair van Brightbox, in om onderzoek te doen naar de combinatie van basilicumrassen en lichtrecepten.
Bedrijven in binnen- en buitenland werden benaderd voor het aanleveren van verschillende potbasilicumrassen. “Normaal gesproken hebben telers al een bepaald ras”, zegt Pim, “en onderzoek je welk lichtrecept het beste bij zo’n ras past. Bij dit onderzoek was de insteek juist andersom: we gebruikten de vier standaard lichtrecepten aanwezig in de demo-cel van de BrightBox en pasten die toe op een grote hoeveelheid rassen om te kijken hoe zij op die recepten reageerden. Zo probeerden we de beste combinaties te vinden. Want niet alle rassen zijn überhaupt geschikt voor een gesloten systeem."
Grote verschillen
Er werden 22 rassen getest in combinatie met de vier lichtrecepten, wat leidde tot wel 9000 planten in Brightbox. De verschillen waren enorm. “We hadden dit ook wel verwacht, maar nu kunnen we het ook bewijzen. Je moet het eigenlijk zien als een grote puzzel van rassen en recepten waarvan we enkele stukjes op de goede plaats hebben gelegd. We zijn dus ook nog lang niet klaar. Hopelijk kan het lectoraat bepaalde rassen in de toekomst verder gaan testen, in samenwerking met de sector.”
De resultaten van het onderzoek zijn gedeeld met de bedrijven die de rassen aanleverden. De onderzoekers hopen hen hiermee te enthousiasmeren ook aan het vervolgonderzoek deel te nemen. Dat alles in de zin van open innovatie.
Trots
Pim Vingerhoets kijkt met tevredenheid terug op het onderzoek. “Het is een zoektocht op basis van trial and error. Ik ben zelf pas tegen het einde van mijn studie met de plantsector en meerlagenteelt in aanraking gekomen, maar het fascineert me sindsdien enorm. Ik ben er trots op dat ik met dit onderzoek een stukje bij heb kunnen dragen aan de ontwikkeling van een vrij nieuwe teelttechniek."
Bron: HAS