Bright 5 kijkt terug en blikt vooruit bij eerste bestaansjaar

Datum van item

10 maart 2020

Categorie van item:

Nieuws

Aantal likes:

Aantal reacties:

0 reacties

Aantal weergaven:

84x bekeken

Ongeveer een jaar geleden werd Bright 5 opgericht. Deze unieke samenwerking tussen telers, bedrijven, onderwijs en overheid vertegenwoordigt vijf sectoren met een sterke basis in Zuidoost Nederland: blauwe bessen, aardbeien, asperges, champignons en boomteelt. Bright 5 kijkt terug op een succesvol eerste bestaansjaar en heeft mooie plannen voor de toekomst.

Over Bright 5

Bright 5, wat is het ook alweer? Bright 5 is een project waarin vijf sectoren gedurende vijf jaar teelt gerelateerde innovatie initiëren, uitvoeren en delen vanuit de ondernemers zelf. Centraal in de regio, vanuit Brightlands Campus Greenport Venlo, brengt Bright 5 ruim 180 ondernemers samen en creëert het cross-overs binnen de vijf sectoren op het gebied van onderzoek en innovaties in groene gewasbescherming, vitale bodem, big data, vitale plant, verwaarden van reststromen en teelt gerelateerde inhoudsstoffen. De unieke samenwerking tussen telers, bedrijven, onderwijs en overheid brengt research & development naar een hoger niveau, versterkt de positie van de vijf sectoren en brengt innovatie terug in de regio.

Onlangs deelde Bright 5 de successen van het eerste jaar met de Provincie en de Brightlands Campus. In 2019 hebben 150 telers en 30 partners zich aan Bright 5 verbonden. Daarnaast werden er verspreid over het jaar drie inspirerende innovatiedagen georganiseerd. Ook op het gebied van onderzoek zijn grote stappen gemaakt.

Hennep als onkruidbestrijder

Binnen de sector boomkwekerij werd afgelopen jaar gezocht naar een natuurlijk alternatief voor chemische onkruidverdelgingsmiddelen. Verschillende testen later lijkt Bright 5 in vezelhennep een geschikte oplossing te hebben gevonden. Door een laag versnipperde hennep over de grond te verspreiden kan de groei van onkruid worden voorkomen. Wanneer de hennep vochtig wordt, ontstaat een korst die het gebruik van herbicide overbodig maakt. Het natuurlijke hennep is niet alleen duurzaam, maar kan bovendien geteeld en verhakseld worden in de eigen regio.

In 2019 werd getest met het handmatig toevoegen van de henneplaag tussen de bomen. Nu de resultaten positief zijn, is de vervolgstap om het proces te automatiseren, zodat het economisch interessant wordt. Er zal een bedrijf met laanbomen gekozen worden om in 2020 het gebruik van een machine te testen die de hennep verspreidt. Omdat bij deze bedrijven sprake is van een groot deel groenstrook ten opzichte van zwarte grond, is het financieel mogelijk voor deze duurzame manier van onkruidbestrijding te kiezen.

Natuurlijke beschermers van fruit

Een ander onderzoeksproject draait om de taxuskever die een bedreiging vormt voor de blauwe bes. Op initiatief van Bright 5 hebben afgelopen jaar tests plaatsgevonden om de kever op biologische wijze te bestrijden. In speciaal aangelegde fieldlabs op de Brightlands Campus Greenport Venlo worden parasitaire aaltjes ingezet tegen de schadelijke larf van de taxuskever. De resultaten laten zien dat de aaltjes actief op zoek gaan naar de larven en ze doden voordat de wortels van de plant aangetast worden.

Ook op het gebied van aardbeienteelt wordt onderzoek verricht. Om meeldauw en wortelrot op natuurlijke wijze aan te pakken test Bright 5 het gebruik van aminozuren. Het doel is om een vitale plant te kweken, die weerbaarder is als het gaat om schimmels en bacteriën. De onderzoeken die tot dusver gedaan zijn laten zien dat het mogelijk is de aantasting uit te stellen. Komend jaar wordt getest wat er gebeurt wanneer de concentratie van aminozuren wordt aangepast of de toediening van de zuren volgens een ander interval plaatsvindt.

Bright 5 kwadraat

Er staan vijf sectoren centraal bij Bright 5, maar het afgelopen jaar meldden zich ook geïnteresseerden uit andere sectoren. Voor komend jaar betekent dit dat drie gewasgroepen worden toegevoegd: koolzaad, rabarber en sorghum. Daarmee wordt de naam Bright 8 meer van toepassing dan Bright 5, maar om het meer toekomstbestendig te houden is gekozen voor Bright 5 Kwadraat, geschreven als Bright 5 (2). Daarmee wordt de oorsprong van het project geëerd, maar ontstaat wel ruimte voor uitbreiding met andere gewassen.

Nieuwe innovatiedagen

Net als vorig jaar organiseert Bright 5 (2) ook in 2020 weer een aantal innovatiedagen. De data zijn al bekend:

  • 18 juni 2020 Innovatiedag Boomkwekerij
  • 28 augustus 2020 Innovatiedag Asperge
  • 25 september 2020 Innovatiedag Aardbei & Blauwe Bes

Bedrijven die geïnteresseerd zijn in een actieve deelname kunnen contact opnemen met Compas Agro via info@compas-agro.nl.

Studenten gezocht

Om de verschillende onderzoeken uit te kunnen voeren is Bright 5 nog op zoek naar enthousiaste studenten die zich willen ontwikkelen in de agrofoodsector. Ben jij of ken jij een student die een bijzondere en interessante stageopdracht zoekt? Laat het weten aan Compas Agro (info@compas-agro.nl).