In het Limburgse Arcen werkt software ontwikkelaar Whysor aan het terugdringen van voedselverspilling met behulp van innovatieve technieken. Big Data en IoT sensortechniek worden ingezet bij bedrijven die onderdeel maken van de voedselproductieketen om het voedsel op tijd bij de consument te krijgen. Wil je ook een bijdrage leveren? Ze zijn op zoek naar testbedrijven!
Voedselverspilling in de Europese productieketen
Jaarlijks wordt bijna 88 miljoen ton voedsel verspild in de EU. In geld uitgedrukt komt dat neer op zo’n 143 miljoen euro per jaar. De EU wil deze verspilling voor 2030 halveren en richt zich onder andere op de voedselproductieketen. In de keten van boer, voedselverwerkers, verpakkingsindustrie, logistiek en verkoop vindt ongeveer een derde van de totale voedselverspilling plaats. Om dit terug te brengen is in 2019 voor Noordwest-Europa het project REAMIT opgezet, waarin met innovatieve technologie in totaal 1,8 miljoen ton voedsel per jaar wordt gered (3 miljoen euro). Deze jaarlijkse besparing betekent niet alleen meer voedsel beschikbaar voor consumptie, maar ook een aanzienlijke besparing van grondstoffen en het terugbrengen van CO2-uitstoot (5,5 miljoen ton per jaar).
Data-analyse
De focus binnen REAMIT ligt op de productieketen van fruit, groente, vlees en vis. Het project wordt uitgevoerd in Ierland, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Nederland en is er op gericht de eigenaar van het voedsel op tijd te informeren wanneer het product ongeschikt voor consumptie dreigt te raken. Door Big Data en IoT (Internet of Things) sensortechniek in te zetten, kan een analyse gemaakt worden die de eigenaar helpt beslissingen te nemen om het voedsel alsnog op tijd bij de consument te krijgen. In Nederland is Whysor uit Arcen gevraagd het onderzoek voor deze techniek onder zijn hoede te nemen.
Eerste resultaten
Hoewel het REAMIT project aanzienlijke achterstand opliep door de coronapandemie, zijn inmiddels toch de eerste resultaten zichtbaar. Er zijn pilot-testen met nieuwe en bestaande technieken gestart bij bedrijven in Frankrijk, Engeland, Nederland en Noord-Ierland. Er is een REAMIT-dashboard ontwikkeld, waarmee de gemeten waardes realtime te zien zijn op computer of telefoon en er wordt een app ontwikkeld waarmee bedrijven en vervoerders gewaarschuwd kunnen worden om andere keuzes te maken voor het afzetten van voedsel als kwaliteitsachteruitgang dreigt of wordt waargenomen.
Oproep
Whysor is op zoek naar bedrijven in de agrofoodsector die deel willen nemen aan het testen van de techniek. Ieder bedrijf dat onderdeel uitmaakt van de productieketen van voedsel kan deelnemen. Ben je geïnteresseerd? Neem dan contact op met Imke Hermens op 06-37401927 of imke@whysor.com.