De aanhoudende economische groei zorgt in toenemende mate voor personeelstekorten. Zo ook in de Noord-Limburgse agrofood en groensector. De vergrijzing en een beperkte instroom van studenten van met name MBO-niveau liggen hieraan ten grondslag. Dat schrijft het UWV in haar publicatie Regio in Beeld.
Regio in Beeld is de jaarlijkse publicatie van UWV over alle arbeidsmarktregio’s in Nederland. Actuele cijfers en grafieken laten per regio zien wat de kansen en knelpunten zijn voor werkgevers en werkzoekenden. Omdat door nieuwe technologieën andere competenties en kennis worden gevraagd, is in de afgelopen tien jaar de behoefte aan hoger opgeleiden in Noord-Limburg toegenomen. De kansen voor werkzoekenden nemen dan ook toe naarmate het opleidingsniveau stijgt.
De meeste werkgelegenheid (op alle niveaus) is in de varkenshouderij en glastuinbouw, maar er is ook veel vraag naar hoveniers. Om deze vraag te kunnen beantwoorden zijn werkgevers meer en meer bezig met het breder kijken naar competenties van mensen. Zij bieden opleidings- en werkervaringstrajecten om mensen te interesseren voor de sector.
Mismatch
Niet alleen de agrofood en groensector kampt met deze uitdaging. Steeds meer werkgevers ervaren productiebelemmeringen door het ontbreken van voldoende geschikt personeel. Medio 2018 beweegt de krapte zich richting het niveau van 2008, vlak voor de economische recessie. Toch staan er nu nog veel mensen langs de kant. Zo telt Noord-Limburg nog 5.300 mensen met een WW-uitkering, terwijl er 4.900 openstaande vacatures zijn. Volgens Don Thijssen, regiomanager UWV Noord-Limburg, heeft dit te maken met een ‘mismatch’: het aantal werkzoekenden dat naadloos aansluit op de vacatures die verschijnen is volgens hem nog minimaal. “Iedere werkzoekende heeft wel een afstand tot de geformuleerde vraag. Of anders gezegd kun je, en wellicht is dat passender, ook stellen dat de vraag op de arbeidsmarkt een afstand heeft tot het aanbod”, aldus Thijssen.
Voor de volledige publicatie over de regio Noord-Limburg klik hier