Al jaren experimenteerde aspergeteler Teboza uit Helden met de Sparter, een oogstrobot ontwikkeld door het Brabantse bedrijf Cerescon, maar dit jaar gaat het apparaat voor het eerst officieel voor hem aan het werk. Dat betekent dat dit seizoen vijftien tot twintig seizoensarbeiders minder nodig zullen zijn. En Teboza is niet de enige: zes telers in Nederland en Duitsland laten de Sparter dit jaar de asperges oogsten, waaronder ook Martens Asperges uit Tienray.
Detecteren
Het heeft zo'n zeven jaar van samenwerking tussen bouwer en telers gekost om de Sparter precies dat te laten doen wat hij moet doen, namelijk op het goede moment de juiste asperge uit de grond trekken. Het detecteren van de asperge was de grootste uitdaging. Na pogingen met infrarode straling, radiogolven en radar werd met een bepaalde sensor uiteindelijk het gewenste resultaat bereikt. Nu kan de asperge gevonden worden terwijl hij nog niet boven de grond is gekomen en krijgen de telers via de sensoren bovendien een schat aan informatie over hun teelt.
Arbeidskracht
Voor de Sparter moet een aspergerteler ongeveer drieƫnhalve ton neerleggen. In ruil daarvoor werkt de robot nauwkeuriger dan een mensenhand. Alle oogstrijpe stengels worden gedetecteerd en onvolgroeide aanwas wordt niet beschadigd. Ook is het mogelijk vooruit te werken, door op grotere diepte te oogsten. Het grootste voordeel ligt in het terugbrengen van loonkosten, onzekerheid over het vinden van arbeidskrachten en problemen met huisvesting, vervoer en beschermende maatregelen. Zeker in coronatijd bespaart dat de boer een hoop zorgen. Helemaal alleen gaat de robot niet op pad. Er is een operator nodig voor de bediening en een medewerker die helpt met bijvoorbeeld het klaarzetten van kisten.
Robotisering
Ook bij andere gewassen in de landbouw zien we robots die het werk van mensen overnemen. Eerder zagen we al voorbeelden als de robot die rijpe paprika's telt, en de blauwe bessenplukker. De Sparter is evenmin de enige aspergerobot. Aspergeteler Neessen uit Grashoek werkte vorig jaar al met de AvL Compact S1560 van AvL Motion. Meer weten? Lees ook het interview van De Limburger met Teboza en Martens. 1Limburg maakte onderstaande video: