Agrofoodsector winnaar bij Limburg Duurzaamheid Award

Datum van item

10 oktober 2019

Categorie van item:

Nieuws

Aantal likes:

0 likes

Aantal reacties:

0 reacties

Aantal weergaven:

0x bekeken

Maandagavond werd in de schouwburg van Venray de Limburg Duurzaamheid Award uitgereikt. Van de 23 genomineerde bedrijven en organisaties ging People’s Farm er met de prijs vandoor. Met Kipster op de tweede en Zwamburg op de derde plaats, was het een fantastische uitslag voor de Limburgse agrofoodsector.

People's Farm

In de moestuin van Marcel en Yvonne Jacobs in Maasbree teelt People’s Farm ruim zestig verschillende soorten biologische groenten. Er wordt met kleine lichte werktuigen gewerkt en de bedden waarin de groenten groeien, blijven onbereden. Dit heeft een positief effect op het bodemleven en daarmee de bodemgezondheid. Datzelfde geldt voor de wisselende teelten die in de moestuin plaatsvinden en waarmee bodemuitputting wordt voorkomen. Dit gebeurt op biologische duurzame wijze.

De geproduceerde seizoensgroenten kunnen door de consument direct bij de boerderij worden opgehaald in een zogenaamd 'verskratje'. Zo kan de consument de productie van voedsel weer van dichtbij beleven.

Kipster

Kipster werd tweede in de strijd om de Limburg Duurzaamheid Award. Dit bedrijf houdt zich bezig met de vraag hoe we de wereld op een eerlijke manier kunnen voeden, zonder mensen uit te sluiten, de natuur uit te putten en dieren onnodig te kwellen.

De Kipstereieren zijn de eerste, en vooralsnog enige, klimaatneutrale eieren met het maximale aantal van 3 sterren in het Beter Leven Keurmerk van de Nederlandse Dierenbescherming en het Planet Proof Stempel van Stichting Milieukeur. Ook bracht Kipster recent een diervriendelijke rookworst op de markt.

Zwamburg

Zwamburg kweekt duurzame, eetbare paddenstoelen op de reststromen van Limburg. In haar nieuwe duurzame kwekerij maakt Zwamburg gebruik van koffiedrab om oesterzwammen op te kweken. Koffiedik haalt zij op bij verschillende lokale bedrijven om de CO2 footprint zo laag mogelijk te houden. Na het kweken wordt het uitgewerkte koffiedik naar een composteerder gebracht, zodat het weer aan de natuur wordt teruggegeven.

Agrarisch Limburg de top in duurzaamheid

In totaal streden 23 bedrijven en organisaties om de Limburg Duurzaamheid Award. Speciale gast tijdens de uitreiking was de bekende 11-jarige Britse milieuactiviste Lilly Platt. Zij riep jongeren op om ook hun verantwoordelijkheid te nemen.

People's Farm uitte op social media hun vreugde over de uitslag: "Met trots mogen wij ons de winnaar noemen van de eerste Duurzaamheid Award Limburg 2019! Onze felicitaties gaan ook uit naar de tweede en derde plaats Kipster en Zwamburg! Mooi dat agrarisch Limburg de top in duurzaamheid is!"

Bron: Limburg Duurzaamheid Award, WijLimburg