Aardappeltelers delen ervaring met precisielandbouw

Datum van item

3 augustus 2020

Categorie van item:

Nieuws

Aantal likes:

Aantal reacties:

0 reacties

Aantal weergaven:

47x bekeken

Precisietechnieken blijken op agrarische bedrijven minder praktijkrijp dan waarmee ze in de markt zijn gezet. Van plug and play is veelal geen sprake. Het project Nationale Proeftuin Precisielandbouw helpt boeren en tuinders verder met het toepassen van deze technieken. Eén van de technieken waarmee sinds 2018 geëxperimenteerd wordt is het variabel loofdoden in de aardappelteelt. De deelnemende boeren, waaronder twee Limburgse boeren, delen hun ervaringen.

Plaatsspecifiek bestrijden

Het variabel loofdoden is een precisielandbouwtoepassing waarbij doseringen loofdoodmiddelen en fungiciden tegen phytophthora infestans plaatsspecifiek binnen een perceel worden toegepast. De doseringen worden bepaald op basis van biomassakaarten uit drone- of satellietbeelden of sensoren aan de spuitmachine. Het doel hiervan is minder bestrijdingsmiddelen te gebruiken om zo de kosten te verlagen, de opbrengst te verhogen, de milieubelasting te verminderen en de voedselkwaliteit te verbeteren.

Overtuigd

Zeven boeren zijn in samenwerking met NPPL (Nationale Proeftuin Precisielandbouw) aan de slag gegaan met deze innovatie, waaronder de Limburgers Mischa Raedts uit Sevenum en Daniël Cerfontaine uit Berg en Terblijt. Beide zijn positief over de techniek, hoewel er wel haken en ogen aan zitten. Mischa Raedts is voldoende overtuigd om de toepassing de komende tijd te blijven gebruiken, maar dan alleen bij percelen waarbij het goed uitkomt. “Percelen waar het toch al helemaal vol staat? Mooi niet doen! Dan kost het alleen maar tijd en energie.”

Raedts ziet variabel loofdoden als een goede optie voor boeren die de benodigde technologie al in huis hebben. “Variabel loofdoden verhoogt de opbrengst niet, maar het scheelt wel in de kosten. Je belast het milieu minder en het helpt ook bij het verkrijgen van certificaten voor bestrijdingsmiddelen.” Zijn Limburgse collega Daniël Cerfontaine uit Berg en Terblijt sluit zich daarbij aan. “Zo’n twee jaar geleden heb ik variabel loofdoden toegepast. Het was toen een extreem droog jaar, dus de besparing was aanzienlijk. De vraag is wel hoe dit in een normaal jaar eruit had gezien.”

Rendement

Niet alle deelnemers zijn van plan door te gaan met variabel loofdoden. De Gelderse boer Pieter van Leeuwen Boomkamp is voorlopig gestopt, in afwachting van een echt alternatief voor het in 2019 verboden middel Reglone. De Groningse boer Sterenborg blijft de techniek wel gebruiken en ziet ook de mogelijkheid om rendement te behalen, hoewel het soms tijdrovend kan zijn.

Meer weten

Lees meer over de meningen en ervaringen met variabel loofdoden op de website Boerderij. Op de website van NPPL vind je een overzicht met alle precisielandbouwtechnieken die momenteel worden toegepast en de deelnemers. Hoe drones ingezet kunnen worden bij deze technieken lees je hier.

Bron: Boerderij en NPPL