Aantal studenten in de agrosector in Zuidoost-Nederland groeit met 67 procent

Datum van item

21 mei 2019

Categorie van item:

Nieuws

Aantal likes:

Aantal reacties:

0 reacties

Aantal weergaven:

19x bekeken

Ten opzichte van 2015 is het aantal studenten in de agrosector in Zuidoost-Nederland in 2018 gestegen met 67%. Ook de aanmeldingen voor het komend schooljaar beloven veel goeds. De samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven heeft een positieve bijdrage geleverd op de kwaliteit van het onderwijs en de instroom van werkenden in de agrosector.

Meer dan verdubbeld

In 2015 telde de agro-opleidingen in totaal 459 studenten. In 2018 is dat cijfer gestegen naar 767 studenten. Het aantal BBL-studenten (Beroeps Begeleidende Leerweg) is zelfs verdubbeld ten opzichte van 2015. Ook de aanmeldingen voor het komend schooljaar zijn onder de loep genomen. In vergelijking met dezelfde periode van vorig jaar heeft het CITAVERDE College een stijging van aanmeldingen van 8% en de HAS Hogeschool in Venlo maar liefst 22,5%.

Innovatie in de sector

De Nederlandse agrarische sector is op veel gebieden een voorbeeld voor de rest van de wereld. Zij heeft relatief de laagste impact op het milieu van alle landen wereldwijd én loopt voorop in uitdagingen rondom voedsel, water, energie en milieu. Agrarische bedrijven moderniseren in hoog tempo en technologische ontwikkelingen en innovaties gaan een steeds grotere rol spelen. Niet alleen in de praktijk, ook in het onderwijs. Daarnaast zijn bedrijven binnen de agrosector een belangrijke factor in de huidige klimaat- en energietransitie. Deze ontwikkelingen en uitdagingen zorgen ervoor dat jongeren zich meer aangetrokken voelen tot deze levendige groene sector.

Samenwerking opleiders en bedrijfsleven

HAS Venlo en CITAVERDE College zijn belangrijke opleiders voor toekomstige topmedewerkers van de agrosector in de regio. De sector levert namelijk een zeer belangrijke bijdrage aan de nationale economie. Het is daarom van groot belang dat er genoeg en bekwame medewerkers werkzaam zijn binnen de sector.

‘’Studenten zien dat het onderwijs dankzij deze intensieve samenwerking met het bedrijfsleven erg aantrekkelijk is geworden’’, aldus Ton Hermans, directeur CITAVERDE College Horst. “Het biedt perspectief op geweldige interessante banen en bovendien een baangarantie. Als je dat ook nog kunt doen in een sector die bijdraagt aan een gezondere en duurzamere omgeving, dan is de keuze snel gemaakt!’’

Frans van Leijden, directeur HAS Venlo, herkent de woorden van Hermans: ‘’Een bijdrage leveren aan de kwaliteit van de wereld waarin we leven is een belangrijke waarde voor Generatie Z, de jongeren van deze tijd. Wij zien dat direct terug in de belangstelling voor onze opleidingen.’’

Om zoveel mogelijk medewerkers op de arbeidsmarkt te brengen, is in 2015 AgroLeeft opgericht. Het is een samenwerking tussen het groene beroepsonderwijs en het bedrijfsleven in de regio. Deze samenwerking heeft zijn positieve impact op onderwijs, het imago en de sector bewezen.

Bron: AgroLeeft