Week van de Circulaire Economie: Agrarische sector als basis voor circulariteit

Datum van item

21 maart 2025

Categorie van item:

Nieuws

Aantal likes:

Aantal reacties:

0 reacties

Aantal weergaven:

16x bekeken

Van 17 tot en met 24 maart vindt de Week van de Circulaire Economie plaats. Het gaat daarin veel over het maximaal hergebruiken en/of up-cyclen van grondstoffen in de industrie. Wat weleens onderbelicht wordt, is dat er altijd ‘verse’ grondstoffen noodzakelijk blijven, waarbij de landbouwsector vrijwel altijd aan de basis blijkt te liggen. Wat speelt er momenteel?

h2
seed

Onderschrift foto (foto LLTB): De toepassingsmogelijkheden voor regionaal geteelde gewassen en / of reststromen zijn legio. Binnen Platform Nieuwe Teelten wordt o.a. de toepassing van Miscanthus in duurzame substraten voor de tuinbouw onderzocht.

 

Een belangrijke beweging is die van de herinrichting van de bouwketen. Biobased materialen, waarbij vezelgewassen als basis liggen, spelen daarin een grote rol. 'Hernieuwbare, plantaardige grondstoffen blijken immers perfecte vervangers van meer traditionele (fossiele) grondstoffen in tal van (bouw-) materialen', aldus LLTB-projectleider Patrick Lemmens. 'Nu de markt voorzichtig op gang komt, groeit ook het aandeel in Nederland geteelde vezelgewassen in deze materialen.’ Door het gebruik ervan daalt de totale milieu-impact in de bouwketen. Zo hoeven grondstoffen niet van grote afstand vervoerd te worden, zijn ‘hernieuwbaar’ en leggen rechtstreeks CO2 vast.

In 2024 werden in Limburg al tientallen hectares vezelhennep, miscanthus en snelgroeiend hout geteeld voor tal van unieke toepassingen. Ook de tuinbouw zet deze (regionaal beschikbare) grondstoffen in als duurzaam alternatief in groeisubstraten.

Regionale grondstoffen voor gezonde voeding

Ook de markt voor (humane voeding) is op zoek naar grondstoffen met een beperktere milieu-impact. 'Dit is te zien in ‘korte keten’ initiatieven, inzet van slimme technologie tegen voedselverspilling en de hernieuwde mogelijkheden voor teelt, verwerking en toepassing van eiwitgewassen. Ook dit is in onze provincie zichtbaar', vertelt Lemmens. 'Peulvruchten als veldboon verschijnen weer meer op de akker, met ook een gezondere bodem en minder import als gevolg.'

Landbouw als bron voor groen gas

Ondanks de problematiek van netcongestie wordt er onverminderd gewerkt aan het ontwikkelen van toekomstige energiebronnen. Lemmens: 'Een belangrijke route hierin is ook die productie en gebruik van groen gas. De basis voor deze energiedrager ligt onder andere bij de landbouw. Door het inzetten van dierlijke en/of plantaardige reststromen als bron voor vergisting staat de sector ook hier aan de basis van een duurzame toekomst.'

Samenwerken

De LLTB ziet de rol van de agrarische sector in de energie- en grondstoffentransitie als onmisbaar en probeert samen met lokale en regionale overheden de mogelijkheden voor de productie van onder andere groen gas en teelt van duurzame gewassen maximaal te benutten. Om deze kansen verder te ontwikkelen is de LLTB trekker van Platform Nieuwe Teelten en Platform Tuinbouwreststromen en wordt pro-actief gewerkt aan nieuwe systemen en samenwerkingsvormen binnen de energietransitie.

Voor meer informatie over bovenstaande kan contact opgenomen worden met plemmens@lltb.nl.

Dit is een artikel van Nieuwe Oogst.

h2