Waterstof: groene energie voor het mkb

Datum van item

19 oktober 2022

Categorie van item:

Nieuws

Aantal likes:

Aantal reacties:

0 reacties

Aantal weergaven:

22x bekeken

Waterstof: groene energie voor het mkb

Het gebruik van waterstof is in opkomst. Er rijden in Nederland al taxi’s, bussen, treinen, machines, trucks en personenauto’s op waterstof. Ook kun je ermee varen, verwarmen, produceren of energie opslaan. Is groene waterstof ook de oplossing voor jouw onderneming? In dit artikel lees je hoe waterstof reguliere brandstof kan vervangen en welke kansen het gas biedt voor het mkb.

Groene waterstof speelt een belangrijke rol bij de energietransitie. Niet alleen omdat je waterstof als CO2-vrije brandstof kunt gebruiken, maar ook omdat waterstof duurzaam omgezet kan worden in gas, om bijvoorbeeld te verwarmen. Op die manier helpt waterstof om de doelen in het Klimaatakkoord te halen, zoals het verminderen van onze CO2-uitstoot.

Wat is groene waterstof?

In het kort is waterstof (H2) het meest voorkomende element op aarde. Je kunt het gebruiken zoals we nu bijvoorbeeld aardgas gebruiken. Waterstof is kleurloos, geurloos, niet giftig, en bevat geen koolstof. Er zijn verschillende soorten waterstof. Grijze waterstof is de minst duurzame, omdat het in het maakproces veel CO2 uitstoot. Bij het produceren van blauwe waterstof gaat dat al iets beter, want daar wordt de uitgestoten CO2 afgevangen en opgeslagen. Maar bij het produceren van groene waterstof komt helemaal geen CO2 vrij. Dat maakt groene waterstof een schone energiedrager.

Overheid stimuleert groene waterstof

De Nederlandse overheid stimuleert de productie en de inzet van groene waterstof. Zo heeft de regering in het Klimaatakkoord onder andere afgesproken dat Nederland in 2025 vijftig waterstoftankstations telt en dat we genoeg waterstof produceren om bijvoorbeeld 600.000 waterstofauto’s een heel jaar te laten rijden.

Meer informatie?

Lees via de onderstaande button het hele artikel van de Kamer van Koophandel met daar in informatie over:

  • Het gebruik van waterstof
  • Verwarmen met waterstof
  • Groene waterstof als brandstof
  • Waterstof of elektrisch?
  • Aan de slag gaan met waterstof 
Lees het hele artikel

Groene waterstof