Studenten en bedrijven leren en innoveren samen

Datum van item

1 oktober 2024

Categorie van item:

Praktijkverhalen

Aantal likes:

Aantal reacties:

0 reacties

Aantal weergaven:

31x bekeken

Hoe kun je de samenwerking tussen bedrijfsleven en onderwijs nog meer stimuleren? CHILL Venlo zet hier vol op in. Een mooi voorbeeld daarvan is de samenwerking van Niels Peeters met CHILL, dat sinds vorig jaar pilotprojecten draait in samenwerking met CHILL en studenten van verschillende onderwijsinstellingen. Via CHILL Venlo werken studenten en bedrijven op Brightlands Campus Greenport Venlo samen aan concrete onderzoeksvragen uit de praktijk.

Campusbewoners Innoveins Seed Solutions, Botany, Brightlabs en Compas Agro hebben vorig jaar de koppen bij elkaar gestoken om samen na te denken over hoe ze nóg aantrekkelijker kunnen worden voor studenten, bijvoorbeeld door meer en beter samen te werken. Daaruit is het programma Greenport Innovation and Learning Labs gerold. Nu CHILL Venlo. Via dit project gaan onderwijs en bedrijfsleven met elkaar samenwerken aan concrete onderzoeksvragen die bij bedrijven leven.  

h2
GRILL

Agrofood

Op Brightlands Chemelot Campus bestaat al meer dan 13 jaar het concept CHILL. De programma’s van CHILL richten zich op een leven lang ontwikkelen en zijn de springplank naar succes voor de leiders en werknemers van morgen. Op 4 september hebben Brightlands Campus Greenport Venlo en CHILL de handtekening gezet onder een intentieverklaring om samen in Venlo verder te gaan als CHILL Venlo. Maar waarbij de focus van CHILL op chemie, materialen en circulariteit ligt, kiest CHILL Venlo voor gezonde en duurzame voeding en future farming. De studenten krijgen via dit nieuwe programma de kans om samen met bedrijven en organisatie te werken aan echte vraagstukken uit de praktijk. Studenten leveren hierdoor een bijdrage aan de regio, bedrijven kunnen op een laagdrempelige manier innoveren én de betrokken opleidingen zetten hun kennis en kunde in voor de regio. 

 

Talenten boeien en binden

Een van de drijvende krachten achter CHILL Venlo is Niels Peeters, directeur van campusbewoner Innoveins Seed Solutions. “We hadden als bedrijven behoefte aan instroom en continuïteit van studenten en dit kun je alleen voor elkaar krijgen door een goede koppeling te maken tussen bedrijven en kennisinstellingen. Dat hopen we via CHILL Venlo voor elkaar te krijgen. Het gaat hierbij niet alleen om de samenwerking rondom innovatievraagstukken. Via CHILL Venlo maken studenten ook kennis met de campus en de bedrijven op de campus. Deze studenten zijn onze werknemers van de toekomst, dus het is goed dat ze zien wat er hier allemaal mogelijk is zodat ze - in de toekomst - ook in de regio blijven werken en wonen. Het gaat dus ook echt om talenten boeien en binden.”  

 

Lees meer over GRILL

 

Op het vizier

Volgens Niels hebben veel studenten de agrofood niet op hun vizier staan. “Als je studeert aan bijvoorbeeld een laboratoriumopleiding, denk je niet als eerste aan de land- en tuinbouw als mogelijke werkgever. Maar juist bij plantonderzoek is er veel afwisseling en zijn er veel mogelijkheden voor studenten met een laboratoriumachtergrond. Mensen komen hier werken vanwege de diversiteit, de onderwerpen en de projecten. Dus hopelijk kunnen we ze via CHILL Venlo ook laten kennis maken met deze mooi wereld.” 

 

Landen

CHILL Venlo focust zich tot nu toe op vier onderwerpen. Brightlands en Compas Agro buigen zich over het thema bioactieve inhoudsstoffen, Fontys GreenTechLab gaat samen met Compas Agro en Botany aan de slag met green engineering, Innoveins Seed Solutions staat aan de lat voor het thema zaadoptimalisatie en Compas Agro zet zich met HAS Green Academy in voor bodemgezond. Het projectteam van Brightlands Campus Greenport Venlo neemt de organisatie op zich. “Door onze collega’s bij CHILL hebben we een duidelijk beeld gekregen van hoe je zo’n systeem goed inricht. We werken ook graag met ze samen omdat bepaalde innovatievraagstukken nu eenmaal campus-overstijgend zijn. We kijken met elkaar waar de studenten het beste kunnen landen: het werk vindt plaats daar waar het het beste past.” 

 

Teams

De studenten werken in multidisciplinaire teams aan innovatievraagstukken. “We hebben vorig jaar een eerste pilot gedraaid waarbij een student toegepaste biologie van HAS Green Academy en een student Applied Science van Zuyd hogeschool hebben samengewerkt aan bioreactoren. Het gaat hierbij echt om de combinatie van biologie en chemie. Naast de verschillende kennis die samenkomt, zet je ook verschillende type mensen bij elkaar die honderd procent aanvullend op elkaar zijn. Zo ontstaan mooie nieuwe inzichten en concrete oplossingen.”  

De resultaten van het pilotproject zijn volgens Niels veelbelovend. “We hebben antwoord op onze vragen gekregen en het was 100% zoals verwacht. Alleen procesmatig zien we nog wel wat uitdagingen”, vertelt Niels. “Omdat je met studenten van verschillende opleidingen werkt, heb je ook te maken met verschillende leerplannen (curricula). Het is dus heel belangrijk dat we kijken waar de behoeften en interesses van zowel de school als de student liggen, zodat we hier als bedrijven goed op in kunnen spelen.” 

 

Broedplaats

De campus is volgens de initiatiefnemers de ideale setting om uit te groeien tot dé verbinder van bedrijfsleven en onderwijs in de agrofood. “De campus heeft de uitstraling en mogelijkheden om studenten aan te trekken, waar wij als bedrijven enorme behoefte aan hebben”, vertelt Niels. “De campus past ook goed bij het bedrijfsmodel van de betrokken bedrijven die allemaal onafhankelijk onderzoek uitvoeren voor bedrijven in de tuinbouw: van startups en mkb’ers tot aan grote multinationals. Wij stellen als bedrijven onze faciliteiten en knowhow beschikbaar. Zo kunnen we met elkaar een fysieke leer- en werkomgeving creëren om onderzoek - apparaten én technieken - toegankelijk te maken voor bedrijven en studenten. Dat maakt de campus ook nog aantrekkelijker als broedplaats voor innovatie.” 

 

Duurzame samenwerking

Met het ondertekenen van de intentieverklaring tussen CHILL en Brightlands Campus Greenport Venlo, is het startsein afgegeven voor een duurzame samenwerking in de provincie. Met de middelen die beschikbaar zijn gesteld door de provincie Limburg en het Samenwerkend Netwerk van Ecosystemen in Limburg (SNEL), wordt het mogelijk gemaakt om de draagkracht te vergroten en uiteindelijk een zelfstandige entiteit te worden. Niels: “We hopen in de toekomst meer scholen aan te haken en nog meer onderwerpen op te pakken. We willen echt dat dit een duurzame samenwerking wordt tussen onderwijs en bedrijfsleven waarbij we inzetten op talentontwikkeling, het inbedden van kennis op de scholen en het vergroten van de innovatiekracht en met elkaar kennis ontwikkelen. Samen met CHILL wordt de slagingskans hiervoor enorm vergroot.“ 

 

Lees meer over CHILL

h2