"We richten ons volledig op de circulaire economie."
LIOF helpt deze ondernemer met:
LIOF helpt deze ondernemer met:
Scherpe blik op duurzaamheid. Dat is waar LIOF bij kon helpen. “In deze vroege fase heeft LIOF ons gefaciliteerd om het product verder uit te werken en tot de eerste verkoop te komen.” Martin Schreurs, Investment Manager bij LIOF: “StoneCycling is voor ons een glashelder voorbeeld van een vernieuwend bedrijf met oog voor duurzaamheid. Het was dan ook niet moeilijk om te besluiten deze ondernemers te ondersteunen. Ik ben trots op de prestaties van de mannen en ben blij dat wij een steentje hebben kunnen bijdragen.” Dat deed LIOF met een PoC-lening (Proof of Concept) en subsidies. Ward: “Daarnaast gaf LIOF ons waardevol advies bij het verder professionaliseren van onze onderneming.”
LIOF en StoneCycling
Ward Massa, directeur en mede-oprichter van StoneCycling, vertelt:
Designbakstenen van verpulverd afval
“Ooit begonnen wij met een idee: kun je van bouw- en sloopafval nieuwe bouwmaterialen maken?” denkt Ward terug. Het idee voor StoneCycling ontstond tien jaar geleden, toen mede-oprichter Tom van Soest aan de Design Academy in Eindhoven studeerde. Als afstudeerproject maakte hij designbakstenen die grotendeels bestonden uit verpulverd afval. “Dit afstudeerproject leidde tot een prototype én onze eerste potentiële klanten”, vertelt Ward.
22.830 kilo bouwafval in de gevel
In 2015 was het eerste project een feit. In Rotterdam werd een pand gerealiseerd dat is opgebouwd uit WasteBasedBricks van StoneCycling. In de buitengevel is 22.830 kilo bouwafval verwerkt. Dergelijke projecten gaan niet over één nacht ijs, benadrukt Ward: “De markt waarin wij actief zijn is er een van de lange termijn. De doorlooptijd van projecten kan zomaar enkele jaren zijn. Het is daarom nodig om flink te investeren voordat er ook maar één steen ligt. In productontwikkeling, marketing en verkoop.”
‘StoneCycling is een echte netwerkorganisatie’
Dit verder professionaliseren doen de mannen niet alleen. StoneCycling is een echte netwerkorganisatie. Ward: “Wij werken samen met veel verschillende bedrijven. Van recyclebedrijven uit de regio tot producenten, kennisinstellingen maar ook overige financiers, zoals de Rabobank Venlo.”
“We richten ons volledig op de circulaire economie”
260.000 kilo afval in New York
In 2018 leverde StoneCycling bakstenen voor een woongebouw op 11th Avenue in New York, het grootste project tot nu toe. Voor de productie van deze bakstenen is 260.000 kilo afval gebruikt. “Een mooi project waar we trots op zijn. Maar we zijn sowieso trots op onze klanten. Deze bestaan namelijk vooral uit innovatieve projectontwikkelaars en architecten die hun nek durven uit te steken met spraakmakende en duurzame projecten.”
‘We zijn pas op 1% van waar we naartoe willen’
Waar de mannen ook trots op mogen zijn is de ontwikkeling van hun bedrijf. Inmiddels heeft StoneCycling ruim zestig projecten in tien landen afgerond voor aansprekende namen, waaronder Starbucks. En vandaag de dag werken bij het bedrijf zeven mensen. Maar Ward en Tom zijn nog lang niet waar ze willen zijn. Om verder te blijven groeien en ontwikkelen, deelt Ward graag een aantal tips voor andere ondernemers.
“Een innovatief product ontwikkelen vergt naïviteit, is ons motto.”
‘Blijf doorpakken en leren’
Ward: “Terugkijkend is het een hele reis geweest om te komen waar we nu zijn. Onze naïviteit in de beginfase heeft ervoor gezorgd dat we bleven doorpakken en leren. Inmiddels weten we iets meer, maar tegelijkertijd snappen we ook dat we pas op 1% zijn van waar we naartoe willen. Daarnaast is het inschakelen van professionals die ondernemers kunnen faciliteren ontzettend belangrijk. Zo kom je steeds weer een stap verder.”
KVK Innovatie Top 100 2020: StoneCycling op nummer 4! Meer dan 330 Nederlandse ondernemers schreven zich in voor de 16e editie van de KVK Innovatie Top 100. StoneCycling haalde dit jaar de 4e plek! KVK presenteert deze top 100 ieder jaar. Een prachtige etalage vol succesvolle innovaties uit het midden- en kleinbedrijf. Haal je de top 100 als ondernemer? Dan laat je zien dat je als bedrijf vooroploopt en innovatief bezig bent in jouw branche. Lees meer op www.kvkinnovatietop100.nl. Bouwen met afval. Watch this space.