Smile! Mooie tanden voor iedereen

Datum van item

9 augustus 2022

Categorie van item:

Praktijkverhalen

Aantal likes:

Aantal reacties:

0 reacties

Aantal weergaven:

37x bekeken

Lake3D geeft iedereen uitzicht op een mooie glimlach. Ook mensen met een wat minder rijk budget voor een gezond gebit. Hoe? Door gebitselementen te printen met een nieuwe technologie: material jetting. Niet te onderscheiden van echte tanden én net zo sterk.

 

Petra Doelman, COO van Lake3D, vertelt:

 

Wat is dat precies, ‘material jetting’? 

“Material jetting gebruikt printkoppen op dezelfde manier als in de grafische industrie. Hiermee kunnen we objecten laag voor laag printen met een enorme precisie. Gebruiken we daarbij ook nog meerdere printkoppen tegelijkertijd? Dan kunnen we materialen combineren. En bijvoorbeeld kleur en glans toevoegen. Zo maken we die unieke glimlach mogelijk, ook voor mensen die hiervoor geen groot budget hebben. Zoals ouderen.” 

 

Sterk en slijtvast

Petra Doelman is enorm enthousiast over de mogelijkheden van deze nieuwe manier van printen. “Met de bestaande additive manufacturing-technieken is het niet mogelijk om bijvoorbeeld gebitsprothesen te ontwikkelen. Daarvoor is het materiaal simpelweg niet sterk genoeg. Met material jetting kunnen we deze eigenschappen wél realiseren. Zo kunnen we juiste prothesen mét een hoge slijtvastheid uit de printer laten rollen.”

"Met deze technologie kunnen we sterke tanden uit de 3D-printer laten rollen"

Van tijdelijk gebruik ...

Petra vertelt dat er op dit moment al wel 3D-printers worden gebruikt in de tandheelkundige markt, maar dat deze alleen modellen en gebitselementen printen voor tijdelijk gebruik. “Ons project richt zich op het printen van gebitselementen voor permanent gebruik, zoals kronen.”

… naar permanente oplossingen

“Dit betekent dat we niet alleen een material jetting printer bouwen. We ontwikkelen ook een nieuw materiaal én software om het cad cam-ontwerp om te zetten naar instructies voor de printer. Daarmee kunnen wij aan het einde van het project prototypes printen. En deze vervolgens voorleggen aan deskundigen in de tandheelkundige markt.”

Netwerken, netwerken, netwerken

Voor dit project zocht Lake3D contact met LIOF. Petra: “Zonder de ondersteuning van LIOF zou dit project niet van de grond zijn gekomen. Met de lening van LIOF konden we het project grotendeels financieren. Ook kregen we nuttige feedback op ons business- en projectplan, wat onze plannen zonder twijfel verbeterde. Daarnaast opent LIOF deuren voor ons. We profiteren volop van een waardevolle toegang tot netwerken en we konden bijvoorbeeld presentaties geven tijdens belangrijke conferenties. Zoals Medica on the Move.

"Daar krijg je toch een glimlach van op je gezicht?"

Lake3D doet het niet alleen

Deze slimme ondernemer werkt ook samen met andere bedrijven. Zoals ChemStream in Antwerpen. Dit bedrijf doet onderzoek naar de samenstelling van het materiaal. Chill op Chemelot voert de testen uit op het materiaal en de prototypes. Daarnaast werkt Lake3D intensief samen met een laboratorium en een tandartspraktijk in Maastricht.

 

In Limburg én de rest van de wereld

Inmiddels is de printer én een eerste versie van de software klaar. Petra: “Deze versie kan gebitselementen printen op basis van polymeren. Aan de formulering van het composietmateriaal werken wij op dit moment nog. Zodat wij op korte termijn een gezond en mooi gebit voor iedereen bereikbaar maken. Niet alleen in Limburg en Nederland, maar ook in de rest van de wereld.”

 

Een goede balans is het halve werk

Mooie toekomstplannen dus! Hebben de ondernemers tot slot nog een slimme tip voor andere ondernemers? “Zorg voor diversiteit in je team. En de juiste balans. Onze drie founders hebben ieder heel verschillende kwaliteiten hebben en vullen elkaar uitstekend aan. Daarnaast bestaat ons team fifty fifty uit vrouwen en mannen, verschillende nationaliteiten en leeftijdsgroepen. Geweldig om te zien hoe goed dat uitpakt!”

Lake3D team