Slimme glasfolie bespaart energie

Datum van item

27 februari 2024

Categorie van item:

Nieuws

Aantal likes:

Aantal reacties:

0 reacties

Aantal weergaven:

180x bekeken

Yparex and Brightlands Materials Center (CUrgoal)

Samenwerking Yparex en Brightlands Materials Center — © CUrgoal

 

Een flinterdunne folie, onzichtbaar verwerkt in het raamglas, die in de zomer warmte weert en in de winter doorlaat. En per jaar honderden euro’s energiekosten bespaart. Dat is kort samengevat het resultaat van een intensieve samenwerking tussen Yparex en Brightlands Materials Center (BMC) een joint innovation center van TNO en de provincie Limburg, beide gevestigd op de Brightlands Chemelot Campus in Geleen.

Het cruciale ingrediënt van de folie is een speciaal pigment, ontwikkeld door Brightlands Materials Center op de campus. „Dit functionele pigment kan schakelen tussen tegenhouden en doorlaten van warmte op een vooraf ingestelde temperatuur”, legt Ryan van Zandvoort van BMC uit. „Een eigenschap die bruikbaar is in gelamineerd veiligheidsglas om het binnenklimaat van gebouwen beter te reguleren. Een significante bijdrage aan klimaatneutraal wonen. We zijn op zoek gegaan naar een partij die ons daarbij kan helpen en kwamen uit bij Yparex, hier op dezelfde campus.”

Pigment en plastic

Yparex had meteen interesse. „Uiteraard”, zegt Wouter van den Berg, commercieel directeur. „Wij hebben veel ervaring met het ontwikkelen van kunststof folies voor diverse toepassingen, onder andere in zonnepanelen. Dit pigment bleek bij uitstek geschikt om te mengen met een speciale soort plastic en er een folie van te maken. Het uiteindelijke recept vergde wel wat tijd, maar het is ons gelukt om een folie te fabriceren die moeiteloos aan laminaatglas toegevoegd kan worden.”

BMC ontwikkelde het recept en produceerde de functionele folies om de eigenschappen te testen. „Met uitstekende resultaten”, zegt Ryan van Zandvoort. „Warmte wordt bij het bereiken van een bepaalde temperatuur geweerd zonder transparantieverlies. Door te variëren met de pigmentsamenstelling kunnen we zelf bepalen bij welke temperatuur dat gebeurt. Dat maakt de folie geschikt voor veel verschillende klimaten. Het scheelt airco in de zomer en verwarming in de winter.”

Energiebesparing

De folie levert volgens de laatste berekeningen een energiebesparing op van ongeveer 20 euro per vierkante meter glas, met de huidige Nederlandse energietarieven. „Meer dan interessant dus voor de internationale bouwsector”, vult Wouter van den Berg aan. „Het mooie is dat de folie makkelijk te verwerken is en geen besturing vergt of energie. Gebruikersvriendelijk dus. Het proces verloopt automatisch en er is geen slijtage. Wij verwachten veel belangstelling van bijvoorbeeld grote raamproducenten. In principe is de folie klaar voor grootschalige productie en de markt.”

 

Bron: De Limburger

h2