"We moeten samenwerken om de samenleving slimmer en duurzamer te maken"
LIOF helpt deze ondernemers met:
LIOF helpt deze ondernemers met:
Mede door de inzet van LIOF zijn concurrerende douanebedrijven rondom de gedeelde uitdaging van geautomatiseerde douane-afhandeling (e-customs) met elkaar verbonden en zijn we erin geslaagd om gezamenlijke doelstellingen op papier te krijgen voor het aanvragen van een subsidie vanuit OPZuid (subisidieprogramma). Mede door een subsidie van ruim 7 ton, kon het project snel en zeker van start.
LIOF en SLEM
SLEM heeft als doel om de Zuid-Nederlandse logistiek innovatiever te maken. Het project wil een open innovatieklimaat stimuleren, waarbij partijen elkaar opzoeken en samenwerken aan een efficiënter en duurzamer logistiek proces. Dat doet het op 3 vlakken:
1. e-fulfilment –gerobotiseerde magazijnen 2. e-customs – geautomatiseerde douane-afhandeling 3. Business Proces Mixed Reality tool – voor efficiënter orderpicken en het trainen van logistiek personeel
Fontys GreenTechLab
Marcel Roosen, manager onderzoek & technologie bij Fontys GreenTechLab Venlo, vertelt:
“Wij zijn vanuit Fontys betrokken bij ontwikkelingen binnen het e-fulfilment werkpakket van SLEM. Binnen dit werkpakket is er behoefte aan automatisering. We werken samen met partnerbedrijven aan de “Modu-picker”, een mobiele robot.”
Marcel legt uit hoe de robot werkt: “Bestellingen van klanten bestaan vaak uit meerdere artikelen. Deze komen bij elkaar en worden verpakt bij een Order Picking Station. Wij ontwerpen een mobiele robotopstelling die deze artikelen bij elkaar zoekt, geautomatiseerd oppakt en ze daarna oppakt, verplaatst, scant en in de verzenddoos plaatst.”
Daar komt veel bij kijken, legt Marcel uit. “De robot moet de artikelen kunnen herkennen. Daarnaast moet de robot de artikelen zonder moeilijkheden in stelling brengen om ze goed in de verzenddoos te plaatsen. Daarvoor ontwikkelen we samen een opstelling van een collaboratieve robot en slim camerasysteem die samenwerken met een intelligente gripper.”
Veel bedrijven zoeken inspiratie
Er zijn veel bedrijven op zoek naar soortgelijke manieren om de samenleving slimmer te maken. Voor deze bedrijven organiseert LIOF regelmatig inspiratiesessies rondom specifieke thema’s. Zo kunnen bedrijven met elkaar in contact komen, hun innovatiebehoeften samen bespreken en tot mooie nieuwe ideeën komen. Ook vanuit zo’n inspiratiesessie startten 15 organisaties samen het samenwerkingsproject SLEM.
Pharox
Ook Pharox is als automatiseringsbedrijf onderdeel van SLEM. Joris Tenhagen, directeur bij Pharox, vertelt: “Betrouwbare data is onmisbaar voor efficiënte douaneaangiftes en vlekkeloze wereldwijde logistiek. De laatste jaren is de internationale e-commerce explosief gegroeid. Dit zorgt voor enorme uitdagingen voor het douanewerk.”
Joris legt uit wat deze uitdagingen zijn: “Door de explosieve groei is het aantal herkomstlanden en bestemmingen ook ontzettend toegenomen. Daarbij is ook de keten steeds meer gefragmenteerd. Dit zorgt voor steeds meer import en export douaneaangiften. Dat betekent voor de douaniers dat er steeds meer controlewerk is.”
Pharox biedt een uitkomst voor het toegenomen werk. “Wij ontwikkelen een IT-platform voor douanebedrijven. Dit platform verzamelt data op een slimme manier en maakt gebruik van artificial intelligence (AI). Hierdoor verhoogt de kwaliteit van data voor de douaneaangiftes en kunnen we deze controleprocessen automatiseren.
LIOF zorgde voor verbinding
Mede door de inzet van LIOF zijn concurrerende douanebedrijven rondom deze gedeelde uitdaging met elkaar verbonden en zijn we erin geslaagd om gezamenlijke doelstellingen op papier te krijgen voor het aanvragen van een subsidie vanuit OPZuid. Mede door een subsidie van ruim 7 ton, kon het project snel en zeker van start.”
En juist deze goede start was nodig volgens Dianne Soons, Sector Developer Logistiek bij LIOF. “Veel bedrijven wilden al wel ontwikkelen en vernieuwen. Maar ze hadden daar niet de goede kennis, capaciteit of tijd voor. Dán is het juist belangrijk dat bedrijven met elkaar gaan samenwerken. Dat ze gebruik maken van elkaars kennis en middelen. En dat ze zich samen inzetten voor een gezamenlijk doel.”
“Alleen ben je sneller, samen kom je verder”
De diversiteit aan bedrijven in het samenwerkingsproject is een garantie voor succes. Ieder bedrijf brengt zijn eigen specialisme. Dianne: “In het project zitten technische bedrijven, die zich bijvoorbeeld bezighouden met augmented reality, automatisering en robotica. Maar ook zijn er kennisinstituten, logistieke bedrijven en overheidsinstellingen. Het is belangrijk dat partijen in de keten samenwerken. Je hebt elkaar nodig om ketens verder te optimaliseren en stroomlijnen en daarmee verder te verduurzamen.”
Dianne geeft ook een tip mee aan bedrijven die slimmer willen ondernemen. ‘Kijk om je heen naar de trends en ontwikkelingen voor de korte en langere termijn. Zoek samenwerking met andere partners. Uiteraard vragen dit soort samenwerkingsprojecten tijd, afstemming en geduld. Maar tegelijkertijd leer je ontzettend veel van elkaar en kom je kansen tegen waar je eerder nog niet over hebt nagedacht.’
Heb jij interesse om mee te doen?
Je kunt meedoen als pilot locatie, door jouw data te delen als testcase of door gewoon in de community ideeën uit te wisselen. Heb je hier interesse in? Meld je dan via Dianne Soons, LIOF.
Het samenwerkingsproject SLEM bestaat uit de volgende bedrijven: N.V. Limburgs Instituut voor Ontwikkeling en Financiering (LIOF), Stichting Fontys - Fontys Hogeschool Venlo Logistiek en Techniek, BlackBox Robotics, Optec Mechatronics, Concept Robotics, Schneider Electric Logistic Centre, Pharox, Gerlach & co internationale Expediteurs B.V., Verhoex Douane Advies, Gaston Schul, TU/e, 3D Visual Logistics, Universiteit Maastricht (Brightlands Institute for Supply Chain Innovation (BISCI), Broekman Logistics en Herbalife Nutrition.
Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage vanuit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling. Tevens is een bijdrage geleverd vanuit het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat en de Provincie Limburg.