Scholen, wetenschappers en bedrijven werken in National Onderwijslab AI aan intelligente technologie in onderwijs

Datum van item

31 oktober 2022

Categorie van item:

Nieuws

Aantal likes:

Aantal reacties:

0 reacties

Aantal weergaven:

37x bekeken

NOLAI

Scholen, wetenschappers en bedrijven werken in National Onderwijslab AI aan intelligente technologie in onderwijs

Artificiële Intelligentie (AI) gaat een steeds grotere rol spelen in de Nederlandse economie en samenleving, dus ook in het onderwijs. Daarom opende het Nationaal Onderwijslab AI (NOLAI), dat is gefinancierd uit het Nationaal Groeifonds, op donderdag 6 oktober haar deuren. De plek waar scholen, wetenschappers en het bedrijfsleven nauw met elkaar samenwerken aan digitale onderwijsinnovaties met AI.

Goede digitale leer- en hulpmiddelen en ICT vormen een belangrijke voorwaarde om de kwaliteit van het onderwijs te verhogen. Nationale investeringen in AI en digitale innovatie blijven echter op dit punt internationaal gezien nog achter. Tot op heden was er geen duidelijke plek voor onderzoek naar het gebruik van ai in het basis- en voortgezet onderwijs. Het Nationaal Onderwijslab AI (NOLAI), gevestigd aan de Radboud Universiteit, gaat daarom in co-creatie intelligente digitale onderwijsinnovaties ontwikkelen gericht op het verbeteren van de kwaliteit van het primair en voortgezet onderwijs. Ook gaat het NOLAI de pedagogische, maatschappelijke, ethische en sociale consequenties van intelligente digitale onderwijsinnovaties onderzoeken. De toegekende publieke financiering aan NOLAI van 80 miljoen euro door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat via het Nationaal Groeifonds is voor een periode van tien jaar.

In de kinderschoenen

Inge Molenaar, wetenschappelijk directeur NOLAI en onderzoeker Orthopedagogiek: Leren en Ontwikkeling aan de Radboud Universiteit: ‘Het gebruik van intelligente technologieën in het klaslokaal is de laatste jaren sterk toegenomen. Toch staat het verantwoord inzetten van kunstmatige intelligentie in het onderwijs in Nederland nog in de kinderschoenen. Een gerichte en doordachte inzet van intelligente technologie biedt kansen om de kwaliteit en snelheid van innovatie in het onderwijs te verhogen.‘

Astrid Boeijen, CEO Brightlands Smart Services Campus: ‘De Brightlands Smart Services Campus is als strategisch partner aangesloten bij NOLAI. We zijn verheugd dat we het campus-ecosysteem kunnen inzetten voor digitale onderwijsinnovaties. Waarbij we onze expertise op het gebied van innoveren in een AI-omgeving en het naar de sector brengen van deze ontwikkelingen graag inzetten om het onderwijs te verbeteren.‘ De aanpak van het NOLAI, met zijn aandacht voor de ethische aspecten van de inzet van AI in het onderwijs, sluit naadloos aan op de focus van onze campus op mensgerichte AI. Dat betekent dat we onze knowhow op het gebied van de ethische, juridische en maatschappelijke aspecten van AI graag inbrengen in de projecten van NOLAI.

Meer informatie?

Wil je meer informatie over dit onderwerp? Lees het hele artikel van Brightlands via de onderstaande button!

 

Lees het hele artikel