Samen innoveren in het CollectiefProject

Datum van item

4 augustus 2022

Categorie van item:

Interview

Aantal likes:

Aantal reacties:

0 reacties

Aantal weergaven:

166x bekeken

Back to school!

Lars Smits is Business Developer binnen het team Innovatieondersteuning van LIOF. In zijn rol stimuleert en begeleidt hij Limburgse ondernemers, van startup tot mkb, bij het doen van innovaties. 

Door middel van een aantal kennistrajecten wil LIOF een grote groep ondernemers inspireren om hun producten, diensten, processen en/of bedrijfsmodellen te vernieuwen. Daarvoor is het CollectiefProject (onderdeel van LimburgToekomstbestendig) opgezet. De gekozen thema’s zijn gekoppeld aan de maatschappelijke transities: energie, circulariteit, gezondheid en digitalisering.

Lars Smits

Het doel

‘Vanuit LIOF willen we de ondernemer stimuleren om met innovatie aan de slag te gaan. De wereld is aan het veranderen. Er zijn nieuwe ontwikkelingen op allerlei gebieden. Je moet op de hoogte zijn en jezelf blijven vernieuwen. Anders loop je op een gegeven moment achter op de rest. 

Je kunt niet voor altijd je business blijven draaien zoals het nu gaat. Verandering is nodig om op de langere termijn succesvol te zijn én je bedrijf toekomstbestendig te maken. Dat is de achterliggende gedachte bij dit programma.’

"Verandering is nodig om op de langere termijn succesvol te zijn én je bedrijf toekomstbestendig te maken."

Komkommertijd

‘We zitten nu midden in de zomervakantie, ook wel bekend als de komkommertijd. Bij uitstek een goed moment om eens rustig na te denken over je plannen na de zomer. Wat zou je op zakelijk gebied nog willen doen of leren? Misschien is er zelfs wel ruimte voor wat zelfontwikkeling. Vandaar dat we het geheel ook ‘back to school’ hebben genoemd.

Voor ondernemers zijn de kennistrajecten vooral een tijdsinvestering. Wij nemen in ieder geval de financiële horde weg. Het is een afweging die de ondernemer zelf moet maken. ‘Ga ik door met mijn dagelijkse business, of parkeer ik dat even om met iets nieuws te starten’. Uiteindelijk leveren deze trajecten weer ideeën voor nieuwe business modellen op om op de lange termijn relevant te blijven.’

Financiële tegemoetkoming

Financiële tegemoetkoming

Binnen ieder kennistraject worden de laatste trends en ontwikkelingen binnen een specifiek thema behandeld en krijg je concrete handvatten aangereikt om hiermee zelf aan de slag te gaan. Het CollectiefProject biedt 75% tegemoetkoming van de kosten voor deze kennistrajecten met een maximum van € 7.500,- vergoeding.

"Dit financiële instrument is bedoeld om ondernemers het laatste zetje geven. Echt de drempel verlagen om mee te doen."

Nieuwe samenwerkingen

‘Ook interessant is dat je in contact komt met andere mensen. Ondernemers die met dezelfde uitdaging(en) worstelen. De feedback die we krijgen van de deelnemers is dat ze hier juist het meest aan hebben overgehouden, het netwerken, kennisdelen en de kruisbestuiving. Zo zijn er op deze manier al een aantal samenwerkingen ontstaan. Innoveren doe je niet alleen - daarom heet het natuurlijk ook het CollectiefProject.

De insteek is dat een aantal ondernemers in een ruimte worden gezet met hetzelfde vraagstuk. Vandaar dat we op zoek zijn naar meerdere gemotiveerde deelnemers, zodat er uiteindelijk een mooie groep van gelijkgestemden ontstaat.’

Aanbod

Kennistrajecten:

Klik op een specifiek kennistraject voor meer informatie, de startdatum en indiendatum aanvraag.

Kennispartners

‘Het CollectiefProject is een ongoing programma, waarbinnen we diverse kennistrajecten blijven aanbieden. Het uitgangspunt van de selectie van de thema’s zijn altijd de transitiethema’s. Daarna hebben we gekeken naar welke kennispartner de expertise levert en wie waar het beste in is. Zo zijn we voor het huidige aanbod uiteindelijk de samenwerking aangegaan met Hogeschool Zuyd, Brightlands, HAS, CIRCO en UMIO|Maastricht University.’

 

Afbeelding verwijderd.

In het kort

Regeling

De regeling dekt 75% van de kosten voor deelname aan een kennistraject met een maximaal bedrag van € 7.500.

 

Voor wie?

Startups, scale-ups en mkb-bedrijven (sectorbreed) gevestigd in Limburg en gemotiveerd om te vernieuwen binnen de maatschappelijke opgaven (transities) energie, circulariteit, gezondheid en digitalisering.

 

Eerstvolgende indiendata

Woensdag 19 oktober