Saar Gansner over Kloosterbrouwerij Steyl en een van haar bieren 'Broodbier'

Datum van item

12 februari 2024

Categorie van item:

Achtergrondartikelen

Aantal likes:

Aantal reacties:

0 reacties

Aantal weergaven:

233x bekeken

Saar

Samen met haar vader bouwde de 25- jarige Saar afgelopen jaren aan Kloosterbrouwerij Steyl, waar ze hun eigen productieruimte hebben met op steenworp afstand een proeflokaal, de plek waar ze steeds meer proeverijen verzorgen. Ze brouwen onder andere het ‘Broodbier’, een bier waarbij overgebleven brood is gebruikt in het brouwproces.

Saar hield een aantal weken geleden de Venlolezing 2024. Tijdens deze lezing sprak ze over haar intoleranties en het nut van pure en duurzame voeding. Daarbij noemde ze initiatieven die zijn ontstaan op de campus, zoals Kokkerelli, die van een groenterijke lunch de standaard willen maken op Nederlandse basisscholen. Hieronder wekte Saar onze aandacht. We vroegen haar naar haar drijfveren voor het ondernemen, waar ze nog kansen ziet in de toekomst en hoe ze in contact is gekomen met de campus.

h2

Hoe het initiatief ‘Broodbier’ is ontstaan

In 2023 deed ik mijn afstudeeropdracht voor de opleiding Food Innovation op de HAS Green Academy in Venlo. In 10 weken moesten we een concept ontwikkelen. Op dat moment was ik al samen met mijn vader bezig met het door ontwikkelen van Kloosterbrouwerij Steyl. Ik heb op school geleerd dat brood een van de meest verspilde voedingsmiddelen is. Ik zag dan ook gelijk een kans tot samenwreking met de bakker met wie wij onze productieruimte delen. De bakker hield brood over en wij hielden bierbostel over. Dit bierbostel is eiwitrijk en energierijk. Het idee kwam toen om dit restproduct in brood te verwerken. Daarnaast werd het oude brood hergebruikt in ons brouwproces. 

Daarnaast stonden we op IJver, het speciaalbier festival in Venlo, waar een bedrijfsleider van een Venloos Jumbo-filiaal naar ons toe kwam, met de mededeling dat zij vaker brood overhouden. Ik ben toen gaan kijken of we dit brood konden gebruiken in ons brouwproces, om zo verspilling bij de supermarkt tegen te gaan. Hierdoor werd ons concept ‘Broodbier’ steeds verder naar het verspillingsstuk verplaatst.

Uiteindelijke doel met 'Broodbier'

We merken dat we steeds vaker het Broodbier aan het brouwen zijn, het is dan ook ons meest verkochte bier. Dit komt waarschijnlijk mede door het verspillingsverhaal achter dit bier, maar ook doordat het een Dark Ale is. Naast Broodbier hebben we verschillende bieren bij Kloosterbrouwer Steyl, zoals een blond bier, een klooster triple en een abdijbier. We willen ook graag een broodbier ontwikkelen met de kruidenlikeur van het klooster, het Steyler Hemel Broodbier. We willen deze batches van het ‘Broodbier’ verder uitbreiden, om verspilling tegen te gaan. 

Waar kun je Broodbier vinden

Wij verkopen het Broodbier op dit moment zelf. Ondanks dat we niet standaard geopend zijn, proberen we altijd een weg te vinden om iets af te leveren aan geïnteresseerden. Je kunt ons vinden op onze social media kanalen of neem een kijkje op onze website. Daarnaast leveren we aan een aantal horecagelegenheden in de buurt, zoals de slijter in Tegelen, een delicatesse winkel in Blerick, Beers & More in Venlo en het Hertog Jan Proeflokaal. We zijn op dit moment nog selectief waar we het Broodbier verkopen. Uiteindelijk willen we onze bieren verkopen via ons eigen proeflokaal. Voor de verkoop buiten ons proeflokaal vinden we het belangrijk dat we constant kunnen leveren.

h2

Hoe is het om een start-up te zijn op deze jonge leeftijd?

Vooral heel erg leuk. Ik vind het heel bijzonder om dit samen met mijn vader te kunnen doen. Sinds ik bepaalde intoleranties heb ontwikkeld ben ik me meer bezig gaan houden met voeding. Eerst onderhield ik vooral de social media van het bedrijf van mijn vader, die al een tijdje biersommelier is. Langzaam is dit door gegroeid en hebben we het samen uitgebouwd. Het samen ondernemen gaat heel goed en we krijgen er beide ontzettend veel energie van. Mijn moeder en broertje werken achter de schermen ook nog veel mee, dit versterkt de familieband. 

Ik loop er soms wel tegenaan dat ik wat tijdgebrek heb. Naast ons eigen bedrijf heb ik namelijk ook nog een baan van vier dagen in de week. Mijn vader en ik zijn ervan overtuigd dat elke minuut die we er nu in steken over een tijdje zal lonen. Het liefst zou ik uiteindelijk fulltime ondernemen.

Waar zie jij nog kansen voor circulaire voedingsontwikkelingen? En op het gebied van intoleranties?

Ik denk dat er ontzettend veel mogelijkheden zijn om voedingsproducten te hergebruiken. Je ziet het ook steeds meer komen en ik denk dat er nog een lange weg te bewandelen is. Vanuit mijn toleranties zie ik dat er in het begin nog weinig smakelijke alternatieven waren voor een lactose en fructose intolerantie. Er komen al steeds meer alternatieven, denk aan cappuccino. Een havercappuccino is op dit moment populairder dan een normale cappuccino. Daarnaast ook weer het bruggetje naar Kloosterbrouwerij Steyl. Het lijkt mij geweldig om een kaart te ontwikkelen voor ons proeflokaal waar mensen met een intolerantie deze even opzij kunnen zetten. Het streven hierbij is om alleen nog maar gebruik te maken van pure producten. 

Hoe ben je bekend met Brightlands Campus Greenport Venlo?

Ik heb het vak ‘kookinspiratie’ gevolgd op de campus, vanuit mijn opleiding aan de HAS. Daarnaast heb ik stage gelopen bij Hela, die ook een box huurden op de campus. Daarnaast ben ik bij het symposium ‘Just Eat It’ geweest. Ik vind de campus een inspirerende omgeving! Het epicentrum waar nieuwe innovaties en ideeën op het gebied van gezonde voeding ontstaan. 

h2