Rob Baan: 'Als je het vandaag al weet, kun je het vandaag al doen!'

Datum van item

23 oktober 2025

Categorie van item:

Nieuws

Aantal likes:

Aantal reacties:

0 reacties

Aantal weergaven:

5x bekeken

Hoe kunnen we de verborgen kracht van groenten zoals broccoli, prei en kool beter benutten voor een gezondere toekomst? Tijdens Unlocking the Power of Bioactive Compounds, het slotevent van Success4BioActives op 8 oktober 2025, kwamen onderzoek, overheid en bedrijfsleven samen om inzichten uit te wisselen en toekomstplannen te maken.

h2
Rob Baan

Meedenken over het vervolg?

In december 2025 organiseren we een Match Making Event, waarin we sparren over het vervolg van Success4BioActives. Meld je hier aan.

De toekomst heeft haast

De introductie werd verzorgd door Jacques Smeets (wethouder Gemeente Venlo) en René Kurvers (programmamanager Brightlands Campus Greenport Venlo), waarin zij spraken over het belang van de campus en project Success4BioActives.

h2

"Als ik boer was, zou ik een halve dag per week hier op de campus zitten!"

Rob Baan (Koppert Cress)

In een interview vroeg moderator Lotte Sluiter Rob Baan (eigenaar van Koppert Cress) naar zijn toekomstvisie. Zijn boodschap was duidelijk: ‘De toekomst heeft haast! Als we vandaag al onderzoeksresultaten naar gezondere voeding hebben liggen, hoeven we niet nog twee jaar te wachten om deze uit te voeren in de praktijk.’

Als het aan Rob ligt, verkleinen we het gat tussen onderzoeksresultaten en de praktische toepassing ervan aanzienlijk. Daar kan Brightlands Campus Greenport Venlo een rol in spelen, door partijen aan elkaar te verbinden. Rob: ‘Als ik boer was, zou ik een halve dag per week hier op de campus zitten!’

Resultaten over gezonde planten, milde droogtechnologie en suikerstofwisseling

Raskeuze, verwerking of bereiding: bioactieve inhoudsstoffen kunnen op verschillende manieren verloren raken. Hoe kunnen we deze stoffen zoveel mogelijk behouden? In drie inhoudelijke lezingen werden resultaten uit de modelprojecten gedeeld:

  • Mark Smits (HAS green academy) en Pim Vrehen (Compas Agro) lieten zien hoe gezonde planten in een gezonde bodem meer bioactieve stoffen kunnen produceren, stoffen die onze gezondheid ten goede kunnen komen.
  • Gijs Hendriks (Blue Engineering) toonde aan dat de innovatieve Gentle Dry-technologie het mogelijk maakt om gedroogde groenten met behoud van voedingswaarde te conserveren.
  • Colin Dohmen (Universiteit Maastricht) deelde inzichten over hoe bioactieve inhoudsstoffen kunnen bijdragen aan een gezondere suikerstofwisseling. Zo kunnen polyfenolen de opname van suiker in de bloedbaan remmen.
h2
Lees de hele terugblik