Een kleine drie jaar geleden werd in Schimmert de aftrap gegeven voor een regionaal voedselsysteem dat geënt was op Zuid-Limburg. Inmiddels haken steeds meer bedrijven en organisaties aan bij wat inmiddels het Regionaal Voedselsysteem Limburg (RVS-LB) is.
Limburgse streekproducten © Ondernemen in Limburg

Nederlanders denken vaak dat ze met een beetje groente op het bord gezond en vooral ook verantwoord eten, maar in de praktijk valt dat vaak vies tegen. Zeker als je kijkt naar waar de ingrediënten vandaan komen.
De Maastrichtse wethouder Hubert Mackus (Economie) zette donderdag 20 februari, tijdens een presentatie van het Regionaal Voedselsysteem Limburg, de feiten nog eens op een rijtje. De gemiddelde warme maaltijd die in Nederland op tafel komt, weegt krap drie ons. Maar de bestanddelen van zo’n maaltijd leggen in totaal gemiddeld maar liefst zo’n 33.000 kilometer af.
Verlangen
Veel te veel natuurlijk, zeker als je met een beetje creatief denken het merendeel van die ingrediënten ook uit je eigen ‘achtertuin’ kunt halen, om ze vervolgens op een milieuvriendelijke manier te distribueren. Dat is de centrale gedachte achter het Regionaal Voedselsysteem Limburg (RVS-LB), een idee dat een kleine drie jaar geleden werd gelanceerd als Zuid-Limburgs initiatief, maar intussen steeds meer voet aan de grond krijgt in heel Limburg. Streekproducten zijn populair. Bij de consument, die steeds meer hecht aan verantwoord eten, maar zeker ook in de horeca, waar gasten er steeds meer naar verlangen.
Restaurants die laten zien dat ze trots zijn op het Limburgse product, hebben alleen daarmee al vaak een streepje voor, weet Jules Goossens, programmamanager Regionaal Voedselsysteem Limburg. „Ze laten zien dat ze trots zijn op Limburg en dragen dat ook uit.”
Zelfvoorzienend
Maar aandacht voor producten uit de eigen regio, dient ook nog een ander doel. „Gelet op de geopolitieke ontwikkelingen is het belangrijk om te beseffen dat we zelfvoorzienend kunnen zijn. Limburg is de enige Nederlandse provincie die als het moet helemaal voor zichzelf kan zorgen.”
Om dit te laten zien werden na afloop van de presentatie pakketten met streekproducten afgeleverd bij zo’n vijftig horecabedrijven in Maastricht. Een symbolische actie, erkent Goossen. „Wat ons betreft mag het geen Maastrichts feestje worden. De hele provincie is belangrijk.”
Steeds meer producenten en organisaties vinden het een aantrekkelijke gedachte om zich aan te sluiten bij het Regionaal Voedselsysteem Limburg. Ze kunnen daarmee beschikken over een duidelijk herkenbaar geel-zwart logo, dat aangeeft dat het product uit Limburg komt.
Betere prijs
Streekproducten zijn aantrekkelijk voor alle partijen. Ze staan voor aanzienlijk minder CO2-uitstoot, eenvoudigweg omdat ze kortere afstanden afleggen. Door de ketens bovendien zo kort mogelijk te houden – en de activiteiten van alle ketenpartners goed op elkaar af te stemmen – is het mogelijk dat boeren, maar ook andere betrokken partijen, een betere prijs voor hun producten krijgen, is de gedachte die producenten moet verleiden mee te doen.
Ook de Stichting Samenwerkende Hotels Maastricht (SAHOT), waarbij het merendeel van de hotels in de Limburgse hoofdstad is aangesloten, ziet wel iets in het initiatief, aldus voorzitter Hans Bours. „Het zou mooi zijn als in de Maastrichtse hotels bijvoorbeeld het ontbijtbuffet grotendeels bestaat uit Limburgse streekproducten”, gaf hij aan. Hij acht de kans groot dat hij er bij zijn achterban de handen voor op elkaar krijgt. „Sommige hotels zijn er al mee bezig.”
Verkrijgbaarheid
Belangrijk aandachtspunt bij het verkorten van de voedselketens, is de verkrijgbaarheid van regionale producten. Als een restauranthouder elke dag opnieuw vele kilometers moet (laten) afleggen om aan de juiste spullen te komen, komt hij nog niet in de buurt van de doelstellingen achter het RVS-ZL. Vandaar ook dat tijdens de presentatie werd gehamerd op het belang van een goede logistiek. Een groot aantal streekproducten is verkrijgbaar bij ’t Vitamientje en groothandel Bidfood, vanaf het eerste uur een trouwe partner van RVS-LB.
Een geavanceerde vorm van stadsdistributie is van ongekend belang om het Regionaal Voedselsysteem handen en voeten te geven, weten ze bij ’t Vitamientje, groothandel in groenten en fruit in Gronsveld. Het bedrijf, dat honderden restaurants in Nederlands- en Belgisch-Limburg tot zijn klanten mag rekenen, heeft drie elektrische gekoelde bakwagens in gebruik genomen om emissievrije leveringen mogelijk te maken en speelt daarmee een voortrekkersrol. De wagens laden op met stroom van de vijfhonderd zonnepanelen op het dak van het bedrijf, waardoor de ecologische voetafdruk verder wordt verkleind. „We leveren dagelijks gezonde producten aan de horeca en zorg”, zegt directeur Raymond Wintjens, „Voor ons is het vanzelfsprekend dat we ook bijdragen aan een gezonde leefomgeving. Elektrisch rijden is de toekomst en we hopen dat meer ondernemers in de regio deze stap zetten.”
Bron: De Limburger