Phood Farm wil als blauwdruk dienen

Datum van item

12 januari 2022

Categorie van item:

Nieuws

Aantal likes:

Aantal reacties:

0 reacties

Aantal weergaven:

285x bekeken

Na de oprichting van hun restaurant Phood Kitchen in Eindhoven gingen Tim Elfring en Sabine Feron hun eigen ingrediënten produceren. Phood Farm werkt met aquaponics, dat kweken van vis in water en gewassen op water combineert.

Wij willen een beweging op gang brengen naar meer puur, lokaal gekweekt en vers voedsel', zegt Tim Elfring, bestuurslid van stichting Phood Farm in het Noord-Brabantse Eindhoven. 'Een gezonder eetpatroon zorgt dat je meer energie hebt en jezelf sneller op kunt laden.'

Twee jaar geleden begon Elfring met zijn vriendin Sabine Feron Phood Kitchen, een restaurant dat samenwerkte met Jos Hakkennes van stichting Duurzame Kost. Die was in 2017 begonnen met het onder ledlicht kweken van bladgroenten op water in een aquaponicssysteem, waarbij vissen via hun mest zorgden voor de voedingsstoffen voor de gewassen en 90 procent minder water nodig was dan voor vollegrondsgroenteteelt.

From plant to plate

Vanwege de coronacrisis moest Hakkennes stoppen met zijn activiteiten. 'Jos werkt nu als consultant om andere ondernemers voor aquaponics te interesseren', zegt Elfring. 'En hij staat ons met raad en daad bij, nadat wij een deel van zijn systeem voor een vijfde van de nieuwprijs hebben overgenomen. Dat paste perfect binnen ons concept 'from plant to plate'.

Op het terrein van de vroegere melkfabriek van Campina, De Caai, waar ook het restaurant zit, kon Phood Farm begin 2021 in de kelder van het restaurant een hal met aquaponics op 200 vierkante meter zijn eigen groenten gaan kweken.

Geen agrarische achtergrond

De oprichters van Phood Farm hebben geen van beiden een agrarische achtergrond: Elfring studeerde bedrijfskunde aan Nyenrode, Feron deed een marketingopleiding. Zij ontmoetten elkaar tijdens een tai-chiopleiding in Groot-Brittannië die ze na hun studie deden. 'Daar heb ik geleerd dat je zelf verantwoordelijk bent voor je eigen gemoedstoestand', zegt Elfring. 'Naast het bedrijfsmatige probeer ik rust en positiviteit in onze activiteiten te integreren.'

Als voorbeeld noemt de ondernemer de wijze waarop Phood Kitchen in 2020 is omgegaan met de eerste lockdown vanwege de coronacrisis, een maand na de opening, door in te zetten op gezonde afhaal- en bezorgmaaltijden.

Koikarpers

Vier maanden na de start liep de productie van de kwekerij al op volle toeren en leverde deze aan twintig restaurants en vier boerderijwinkels in Eindhoven en omstreken. Met aquaponics, waarvoor Phood Farm koikarpers gebruikt, kweekt de onderneming dille, koriander, paarse basilicum en peterselie en drie soorten sla op water, die in zes tot zeven weken uitgroeit van zaad tot krop en te koop is als slamix. Daarnaast produceert het bedrijf microgroenten van boerenkool, broccoli, erwten, rodekool en zonnebloem, die ontstaan door zaad negen tot elf dagen in aarde te laten ontspruiten.

Ten slotte heeft Phood Farm nog paddenstoelen in het assortiment, oesterzwammen die op koffiedik en shiitakes en koningsoesterzwammen die op biologisch substraat groeien, en maakt het bedrijf zelf kombucha, gefermenteerde thee. 'Wij werken zoveel mogelijk in harmonie met de natuur en we willen ook anderen daarbij helpen', zegt Elfring.

Een voorbeeld daarvan zijn de ongeveer twintig mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, zoals ex-verslaafden en jongeren met autisme, die bij Phood Farm activiteiten verrichten met weinig prikkels en veel structuur, zoals het steken van plugjes in de aarde. 'Zij nemen hun eigen begeleiding mee en samen zoeken we dan hoe ze het beste tot hun recht komen. Doordat ze merken dat ze echt waarde toevoegen, maken ze een innerlijke groei door.'

Dementie

Kortgeleden is Phood Farm begonnen met 'consumer produced agriculture' (CPA), waarbij mensen uit de buurt twee tot drie uur per week hand-en-spandiensten verrichten en tegen een betaling van 100 euro per maand biologische groenten ter waarde van 160 euro mee mogen nemen en recepten meekrijgen. Volgens de ondernemer hebben zich tot nu toe al twaalf belangstellenden gemeld. 'Mensen staan steeds verder van de natuur af, terwijl werken met je handen goed is voor lichaam en geest en bijvoorbeeld kan helpen om dementie tegen te gaan. Bovendien is het werken op deze manier voor hen en voor ons financieel aantrekkelijk.'

In de toekomst verwacht Elfring veel meer mensen nodig te hebben voor CPA, omdat Phood Farm in 2022 begint met een permacultuurkwekerij van 1,5 hectare voor de gewassen die niet zo gemakkelijk met aquaponics zijn te kweken, zoals noten en fruit. Daarnaast heef het bedrijf vergevorderde plannen voor een aquaponicsplant 3.0: een 2.000 vierkante meter grote vertical farm met vijf lagen, die over anderhalf jaar moet starten.

Nog verder in de toekomst zou Elfring graag willen dat het concept als blauwdruk voor andere ondernemers in binnen- en buitenland gaat dienen, bijvoorbeeld in een franchisemodel. 'Mijn droom is een onlineplatform voor een 'glocal community'.'

 

Bron: Nieuweoogst