Soms stuit je als redactie op nieuws waarbij een wenkbrauw omhoog schiet. Die ene vreemde innovatie, een onverwacht effect van klimaatverandering of een staaltje menselijke onhandigheid. Opmerkelijk dus. Deze week: wijn van geredde tafeldruiven.
Ondernemer Wouter Bijl kreeg tijdens de coronapandemie de vraag voorgeschoteld: zouden we wijn kunnen maken met tafeldruiven die in de prullenbak dreigen te belanden? Bijl, die bekend was met het produceren van cider uit reststromen, vond het in eerste instantie onwaarschijnlijk. Toch is dat uiteindelijk precies wat hij deed. Hij richtte de Rotterdam Urban Winery op, Nederlands eerste circulaire wijnproducent.
Dat houdt in: niet zoals andere wijnmakers druiven telen bedoeld voor de productie van wijn, maar gebruikmaken van afgedankte restdruiven. Tafeldruiven welteverstaan; de druiven die je in supermarkten koopt en thuis in de fruitschaal legt. In Nederland wordt jaarlijks ongeveer 1,5 miljoen kilo van zulke druiven verspild. Dat komt bijvoorbeeld doordat druiventelers overproductie draaien om aan de hoge zomervraag te voldoen en er dus veel druiven worden weggegooid. Maar ook omdat transportschepen in het Suezkanaal langzamer varen om brandstof te besparen, waardoor trossen eerder bederven. Strenge kwaliteitseisen in Europa betekenen dat zulke tafeldruiven al snel afgekeurd worden en dus niet meer een plekje bij consumenten in de fruitschaal krijgen. Uiteindelijk is de prullenbak het gevolg.
Voedselverspilling aanvechten
Eeuwig zonde, vindt Bijl, aangezien veel van de weggegooide druiven nog prima te consumeren zijn. “Het feit dat we perfect bruikbare voeding weggooien vind ik eigenlijk idioot”, meent hij. “We hebben als consument geen goed beeld van wat er allemaal weggegooid wordt. Onze ambitie is om het probleem van voedselverspilling aan te vechten door de beleving van duurzaamheid leuker, gezelliger én lekkerder te maken.”
"Onze ambitie is om het probleem van voedselverspilling aan te vechten door de beleving van duurzaamheid leuker, gezelliger én lekkerder te maken."
Niet belerend
De Rotterdam Urban Winery verzamelt afgekeurde tafeldruiven – inmiddels al ruim 8000 kilo – en maakt er vervolgens wijnen van. Tot nu toe twee soorten: een witte wijn en een rosé, beide bruisend en geschikt voor een zonnige dag op het terras. Volgens Foodlog zullen gepassioneerde vinologen de wijnen misschien geen hoog cijfer geven, maar dat is dan ook niet het doel van Bijl. “Niet belerend, niet te duur, maar juist lekker toegankelijk. Onze wijnen zullen wellicht nooit een Grand Cru worden, maar dat hoeft ook niet. Wij willen op een leuke en smaakvolle manier de Verenigde Naties meehelpen in hun doelstelling om de voedselverspilling in 2030 gehalveerd te hebben.”
Circulaire wijnproductie
In het Keilepand in Rotterdam (een voormalige loods waar duurzame bedrijven kantoorruimte kunnen huren) heeft Bijls Urban Winery een laboratorium opgezet. Daarin sleutelt het bedrijf aan zijn wijnen en onderzoekt het nieuwe mogelijkheden voor circulaire wijnproductie. Het doel is om uiteindelijk honderdduizenden kilo’s tafeldruiven te redden van de prullenbak. Ook wordt er nagedacht over het afvangen en hergebruiken van CO₂ en water, en over het inzamelen en hergebruiken van de flessen. Daarnaast wordt er gekeken naar het gebruik van restdruiven voor andere alcoholische dranken, bijvoorbeeld grappa.
Bron: change.inc