Nieuwe techniek meet levende activiteit van darmbacteriën

Datum van item

9 december 2024

Categorie van item:

Nieuws

Aantal likes:

Aantal reacties:

0 reacties

Aantal weergaven:

18x bekeken

In het Maastricht UMC+ hebben onderzoekers van NUTRIM in samenwerking met Research Engineering IDEE en Maastricht Instruments een techniek ontwikkeld om de activiteit van darmbacteriën te meten door de gassen die ze produceren in kaart te brengen. Met deze methode kunnen wetenschappers over een langere periode volgen hoe darmbacteriën reageren op verschillende voedingsmiddelen. In de toekomst zou dit inzicht kunnen helpen bij het beter voorkomen en behandelen van ziekten zoals obesitas, diabetes, hart- en vaatziekten en geestelijke gezondheidsproblemen.

h2
bacteria

Onze darmbacteriën spelen een cruciale rol bij de verwerking (fermentatie) van voedingsvezels en eiwitten die ons lichaam niet zelf kan opnemen. Wanneer deze voedingsstoffen worden afgebroken, komen er gassen vrij via uitgeademde lucht of winderigheid - gassen die heilzame stoffen bevatten voor onze stofwisseling, ons immuunsysteem en onze hersenen. Tot nu toe kon de activiteit van darmbacteriën alleen worden bestudeerd aan de hand van ontlastingmonsters. Met de nieuwe technologie is het nu mogelijk om de darmgassen die vrijkomen bij de fermentatie van voedingsvezels (zoals methaan en waterstof) en eiwitten (waterstofsulfide) direct en continu te meten en te koppelen aan het voedsel dat iemand consumeert.

 

Speciale fermentatiekamers

De metingen vinden plaats in speciale onderzoeksruimtes van de Metabolic Research Unit Maastricht (MRUM) van het Maastricht UMC+, de zogenaamde fermentatiekamers. Deze kamers zijn afgesloten en voorzien van verse lucht, en ze kunnen gebruikte lucht afzuigen. Bestaande sensoren voor het meten van uitgeademde gassen, die worden gebruikt om het energieverbruik van de deelnemer te monitoren, zijn uitgebreid met nieuwe sensoren voor het meten van darmgassen. Hierdoor kunnen onderzoekers in realtime observeren hoe darmbacteriën reageren op een vezelrijke maaltijd. Als de darmbacteriën beginnen te gisten, kan de onderzoeker dit onmiddellijk op het scherm zien. Zo kunnen ze de fermentatie van koolhydraten en eiwitten in de darm tot in detail bestuderen.

 

Onderzoek naar de invloed van vezels

Het onderzoeksteam, onder leiding van professor Ellen Blaak, gaat verder met het bestuderen van de nieuwe techniek en richt zich momenteel specifiek op de invloed van verschillende soorten vezels op darmbacteriën. Hiervoor brengen de deelnemers twee afzonderlijke periodes van 36 uur door in de fermentatiekamers. Tijdens het ene verblijf krijgen ze extra vezels bij hun maaltijden, tijdens het andere verblijf niet. Zo kunnen de onderzoekers zien of darmbacteriën anders reageren op vezelrijke maaltijden. De resultaten worden ook vergeleken tussen personen met prediabetes type 2 en personen met een gezond gewicht en een normale bloedsuikerspiegel. Aangezien de samenstelling van darmbacteriën van persoon tot persoon verschilt, hopen de onderzoekers uiteindelijk inzichten te vinden voor dieetinterventies die zijn afgestemd op de individuele stofwisseling. De eerste resultaten van dit onderzoek worden in mei 2025 verwacht.

Dit artikel is eerder gepubliceerd op de Maastricht MUMC+ website.

h2