Nederland wil dat alle EU-lidstaten strengere regels gaan invoeren om het toenemende stroomgebruik van grote datacenters van techbedrijven aan banden te leggen.
Nederland doet volgende week samen met België, Duitsland, Luxemburg en Denemarken een voorstel voor nieuwe energieregels voor techbedrijven, meldt Bloomberg. Dat gebeurt tijdens een overleg tussen de energieministers van de EU-landen. Datacenters verbruiken steeds meer energie en zijn al goed voor bijna 3 procent van het totale stroomgebruik in de EU.
Onderdeel van het voorstel zouden strengere rapportagevereisten voor datacenters zijn, onder meer over CO2-uitstoot, het gebruik van hernieuwbare energie en de effectiviteit van stroom-, koeling- en watergebruik. Ook zou de Europese Commissie 'minimale prestatiecriteria' voor techbedrijven moeten kunnen vaststellen.
Onlangs werd de komst van een enorm datacenter van Facebook-moederbedrijf Meta in Zeewolde tegengehouden, onder andere vanwege zorgen over het grote elektriciteitsgebruik van het complex, dat de grootste in zijn soort in Europa zou worden. In Luxemburg klonk er vergelijkbare kritiek op een plan voor een groot Google-datacenter.
Energietransitie
In meer EU-landen bestaan er zulke zorgen over grote datacenters. De Ierse energietoezichthouder waarschuwde onlangs nog dat het stroomgebruik van datacenters in het land zou kunnen leiden tot stroomuitval. De instantie voorspelt dat datacenters in 2030 al 23 procent van de totale elektriciteitsvraag in het land voor hun rekening nemen.
Nu de energievoorziening onder druk staat door de oorlog in Oekraïne groeit de weerstand tegen de komst van meer datacenters. "Als we niets doen aan datacenters, verliezen we een deel van de mogelijkheid om van het gas af te komen en de energietransitie te helpen", aldus Claude Turmes, de Luxemburgse minister van Energie, tegen Bloomberg.
De vijf landen hopen dat alle 27 EU-lidstaten dezelfde energieregels voor techreuzen gaan ondertekenen. Een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat kon nog geen commentaar geven.
Zeewolde
De komst van het Meta-datacenter in Zeewolde is inmiddels zeer onzeker geworden. Een meerderheid in de gemeenteraad is tegenstander en het Rijk wil de grond nog niet verkopen aan de gemeente. Meta besloot de plannen zelf ook al op te schorten.
Het kabinet heeft onlangs ook strengere regels voor grote datacentra aangekondigd, waardoor ze alleen in een paar gebieden in Groningen en Noord-Holland mogen worden toegelaten. In de uitzonderingsgebieden zou voldoende ruimte zijn.
Bron: RTL Nieuws